Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
4-bromoacetanilid 
Autor Wiadomość

Post 4-bromoacetanilid
Mam otrzymac 4-bromoacetanilid,probowalam wyjsc z aniliny jednak musze zastosowac acetaniid i tutaj mam problem z mechanizmem teoretcznie prosty;-)ale czy musze rozrysowac strukture rezonansowa i wtedy atakowac bromem...ale skoro mam grupe acetamidowa ktora jest dobra grupa aktywujaca i kierujaca w pozycje orto i (lub )para czy musze to uwzglednic prosze o pomoc

ja mam jeszcze jedno pytanko..jeżeli ja mam otrzymac ten 4-bromoacetanilid czy rozpisując strukture rezonansowa koncowy produt (4-bromo...)mam rozpisac w najtrwalszej strukturze...bo ogolnie teraz to juz sie "zamotałam"..Zrobiłam to dwoma sposobami 1. to przesuniecie pary elek.na tlen czyli powtsanie lad. +na azocie, i nastepnie przesunniecie odpowiednich par i atak w pozycji para .

Drugi sposob to zazn. wolnej pary elekt na azocie i rozpis. strukture rezon. uwzg. + w pierscieniu aroma. i po rozpisaniu struktury otrzymalam najstabilniejsza strukt czy jedno i drugie poprawne

8 sty 2009, o 23:52

Musisz uwzględnić nie tylko wpływ skierowujący tej grupy, ale również to, że stanowi ona zawadę przestrzenną mocno ograniczającą atak elektrofilowy w pozycji orto-. Co do mechanizmu obstawiam, że będzie mniej więcej taki:

Załączniki:
acetanilid.jpg
acetanilid.jpg [ 41.27 KiB | Przeglądane 1242 razy ]

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
11 sty 2009, o 19:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]