Nigdzie nie znalazłem…Potrzebuje szczegółowej preparatyki związku wymienionego w temacie, najlepiej z hydrochinonu, ale otrzymywanie z innych substancji również mnie urządza. W sumie może być preparatyka dowolnego dieteru hydrochinonu (zależy mi na dwóch grupach -OR w pozycji para. Może to być eter z dwiema różnymi grupami -OR i -OR’ chociaż podobne je znacznie lepiej otrzymuje się z 4-hydroksybenzaldehydu, co jak najbardziej też mnie urządza. Pzdr
13 lis 2008, o 21:29
Davidoffski
Dołączył(a): 17 maja 2006, o 21:06 Posty: 142 Lokalizacja: Poznań
Trzeba wiedzieć jak i gdzie szukać
Załączniki:
1,4 dimethoxybenzene.jpg [ 281.14 KiB | Przeglądane 2124 razy ]
14 lis 2008, o 00:42
Marek
*
Dołączył(a): 4 wrz 2004, o 09:40 Posty: 115 Lokalizacja: dworzec centralny Warszawa
Przepis na ten związek masz w preparatyce organicznej Bochwica str. 226. Otrzymywali go tam z hydrochinonu i siarczanu dimetylu. Zamiast siarczanu dimetylu można również użyć jodku metylu. Wydajność była bardzo wysoka, bo aż 95%.
_________________ la mayyitan ma qadirun yatabaqa sarmadi
fa itha yaji ash-shuthath al-mautu gad yantahi
30 sty 2009, o 21:04
Thanatos
95% hmm...ale po oczyszczeniu (np. po przekrystalizowaniu z metanolu-ja tak robiłem) wychodzi znacznie mniej.. Zrobiłem w końcu z hydrochinonu, jodku etylu, NaOH a jako rozpuszczalnika użyłem DMSO, a wszystko w środowisku gazu obojętnego(metanem, musiało się robić trochę syfu przez te "zapachowce" ) Ale dzięki
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości