Witam!
Od wczoraj jestem posiadaczem całego kartonu fiolek z perfumami. Dostałem je od znajomej, której koleżanka pracowała w firmie perfumeryjnej. Firma chyba upadła, a ona dostała mnóstwo buteleczek z przeróżnymi związkami, część z nich dostała się w moje ręce... Teraz jestem ciekawy, cóż to za związki, ponieważ nie na wszystkich podane są nazwy chemiczne. Zazwyczaj pisze - vanilinium, valerinum, alline, o-laine? (ciężko dokładnie odczytać, ponieważ etykietki są strasznie przetłuszczone...
Znacie jakieś sposoby (stronke etc.) na reakcje identyfikujące pojedyncze estry?
Pozdrawiam,
Imaginus.
22 mar 2009, o 11:10
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
NMR, spektrofotometr itp. Analiza ilościowa chemiczna? o kurczę... możesz sprzedawać koleżankom
Pozdrawiam Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
22 mar 2009, o 11:15
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
Re: Estry - jakie?
Imaginus napisał(a):
Zazwyczaj pisze - vanilinium, valerinum, alline, o-laine? (ciężko dokładnie odczytać, ponieważ etykietki są strasznie przetłuszczone... Znacie jakieś sposoby (stronke etc.) na reakcje identyfikujące pojedyncze estry? Pozdrawiam, Imaginus.
Wygląda na to że etykiety są z nazwami łacińskimi - np. vanilinum to po łacinie wanilina.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
22 mar 2009, o 19:07
Latoszek
moim zdaniem nazwa na etykietach to aminokwasy więc estry tez musiał byś zbadac sam
jedyny sposób który znam to śledzenie widm NMR
_________________ Polska na węglu leży i przez węgiel leży
22 mar 2009, o 19:34
Panzerfaust_PL
Panzerfaust_PL napisał(a):
Latoszek napisał(a):
moim zdaniem nazwa na etykietach to aminokwasy więc estry tez musiał byś zbadac sam
jedyny sposób który znam to śledzenie widm NMR
taaa ciekawe z której strony.. rozumiem że allinum może Ci przypominać alaninę lecz uwierz że to na pewno nie to samo.. może od razu anilina?
Nie ma sposobu na identyfikację składu perfum. na pewno w domowych warunkach.. nie po to firmy produkujące perfumy się starają żebyś mógł sam skopiować ich zapachy czyż nie? a jako że jedyną metodą są rózne metody analizy instrumentalnej to temat proponuję przenieść na właściwe miejsce.
Pozdrawiam
edit: poza tym Al już napisał o NMRze. a zamaist allinum miało być alline oczywiście.
Pozdro
_________________ "Uderzenie kolbą o zlew powoduje jej stłuczenie"
22 mar 2009, o 23:09
Latoszek
NVX napisał że to wanilina czyli aminokwas z tegop co wiem to nadaje waniliowy zapach np. perfumą
_________________ Polska na węglu leży i przez węgiel leży
23 mar 2009, o 17:57
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Wanilina pachnie waniliowo, walina to aminokwas...
No i perfumom...
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 21 gości