Witam.
Probuje zsyntetyzowac aromatyczny magnezochlorek i nie wychodzi mi za bardzo mianowicie to podgrzewam przez kilkanascie minut roztwor chlorku w zawiesinie magnezu, wydzielaja sie jakies babelki gazu ale eter nie wrze wcale i raczej nie jest to aktywacja reakcji. Czy ktos moglby mi udzielic wskazowek? Eter suszylem sodem, chlorek rowniez byl suszony. Czy po prostu dluzej podgrzewac ten eter? Czy aktywacja reakcji bedzie dobrze widoczna?
2 wrz 2010, o 14:16
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
Dodaj kilka kryształków jodu i ogrzej. Musisz też pamiętać, że chloropochodne aromatyczne będą w tej reakcji mniej aktywne niż np bromopochodne, 2-zwróć uwagę na obecność i charakter elektronowy podstawników w pierścieniu
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
2 wrz 2010, o 20:01
Gbeyo
Odczynniki Grignarda z chlorków zdecydowanie lepiej otrzymywać w eterach cyklicznych (np. THF) lub eterach dioli (np. dimetoksymetan bądź dimetoksyetan) - wiem to z doświadczenia.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości