Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Lekkie tworzywo 
Autor Wiadomość

Post Lekkie tworzywo
Witajcie
Od dość długiego czasu, nie było mnie na tym zacnym forum. Jednak teraz przygany dość specyficzną zagwozdką, zwracam się do Was o pomoc. Zastanawia mnie wytworzenie lekkiej substancji w rodzaju piany wypełnionej Helem bądź Wodorem. Myślałem o metodzie w której można by spienić, roztopiony polimer, jednak z oczywistych względów było by to trudne. Natrafiłem też na Aerożele, jednak produkcja takiej substancji raczej nie leży w zakresie moich możliwości. (Jeśli jednak ktoś próbował swoich sił w produkcji tego typu materiału, prosił bym o opisanie). Jakieś pomysły?

Pozdrawiam
Qbit

29 mar 2011, o 15:03

Ciężko powiedzieć jeżeli nie wiadomo do czego to ma służyć.

Domyślam się, że ma być lekkie i wytrzymałe, ale skoro myślałeś o aerożelach to pewnie ma być ekstremalnie lekkie - ale kosztem wytrzymałości mechanicznej.
Przy piance pojawia się ten problem, że w krótkim czasie i tak ten wodór lub hel oddyfunduje zastąpiony powietrzem (chyba, że zastosowany zostanie jakiś sprytny sposób)

forum biologiczno-chemiczne

29 mar 2011, o 16:40

Ach racja, nie powiedziałem do czego. Otóż zastosowanie jest wręcz infantylne. Jako, że oprócz mojej ukochanej chemii, interesuję się także kulturą Japonii i gólnie orientu, chcę pomóc cosplayerom zrobić dobrze wyglądającego "Myona" (Mion, jest określeniem na "duchową" część postaci Yomu Kompaku) Najlepiej zaprezentować to na obrazku. (Niestety komenda [spoiler] tutaj nie działa)

Obrazek

Myon jest tą niebieską chmurką. Od razu zaznaczę, że wszelkie próby sztuczek pod tytułem "balon z watą i tym podobne wariacje" nie dają pożądanych efektów.

W skrócie, materiał nie musi być wytrzymały, ważna jest lekkość. Myślałem nad spienianiem przy pomocy helu uplastycznionego polistyrenu. (Jako, że jego temperatura degradacji jest znacznie wyższa niż mięknięcia, co czyni go znacznie bezpieczniejszym, niż np. cyjanoakryl w atmosferze o wysokiej wilgotności spieniany agregatem wodorowym.

29 mar 2011, o 17:18
Zasłużony dla forum

Możesz się pobawić w polimeryzację pianową (dokładnie tak jak się nazywa), która jest w miarę wykonalna domowo, chociaż może być problem z odczynnikami (przychodzi mi do głowy HDI i uretanowe sprawy), ale produkt za to stosunkowo bezpieczny.

Mądrzejsza alternatywa od syntezy to skombinować odrobinę pianki PE (nic lżejszego i tak IMHO nie uda Ci się otrzymać) - nawet w budowlanym można arkusze takowej kupić :D Nawet jasnoniebieską gdzieś widziałem ^^

29 mar 2011, o 22:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]