podaje przepis wg dra Andrzeja Rajcy: w kolbie kulistej 250 cm3 zaopatrzonej w kolumnę vigreux i zamontowaną na szczycie tej kolumny nasadkę azeotropową ogrzrwa sie do wrzenia 0,600 mol kwasu mrówkowego 80% i 0,500 mol alkoholu izoamylowego, odbierając w nasadce zbierającą się fazę wodną. Po kilku godzinach wydzielaniefazy wodnej konczy się. Ogrzewanie ko9ntynuuje się przez 30-40 min, sprawdzając czy rzeczywiście faza wodna przestala się wydzielać. Pozostały w kolbie surowy ester chłodzi się, łaczy z fazą organiczną pozostałą w nasadce azeotropowej, przemywa w rozdzielaczu 25 cm3 wody, ostrożnie przemywa dwoma porcjami nasyconego roztworu węglanu sodu (wydzielanie się dwutlenku węgla, wzrost ciśnienia w rozdzielaczu!), ponownie 25 cm3 wody i starannie suszy nad bezwodnym siarczanem sodu lub magnezu. Po odsączeniu środka suszącego surowy ester destyluje się, najlepiej z kolbki Cleisena posiadającej w bocznej szyjce krótki odcinek kolumny Vigreux, zbierając frakcję 122-124 stopnia C. Przy niecałkowitym wysuszeniu estru występują większe ilości przedgonu. Przedgon suszy się starannie nad siarczanem magnezu lub sodu, laczy z pozostałościa po destylacji i ponownie destyluje. Otrzymuje się 47,7 g estru (0,47mol, 78% wydajności).