Ekstrakcja kofeiny z herbaty
Witam! Wiem, że ten temat był już wiele razy wałkowany, ale nigdzie nie znalazłem czy zamiast chlorku metylenu można użyć octanu etylu? Podobno kofeina się w nim rozpuszcza i jest słabo rozpuszczalny w wodzie.
12 lut 2012, o 14:58
Newbie
Re: Ekstrakcja kofeiny z herbaty
Można, nawet w artykule opublikowanym na portalu vmc ma Pan wzmiankę na ten temat: "W przemyśle do ekstrakcji kofeiny, np. przy produkcji kawy bezkofeinowej, używa się ciekłego dwutlenku węgla w stanie nadkrytycznym (stan pomiędzy stanem ciekłym a gazowym, występujący przy wysokim ciśnieniu i temperaturze), chlorku metylenu lub octanu etylu. "
Przy wyborze rozpuszczalnika powinien Pan zwrócić również uwagę na jego toksyczność, szczególnie jeśli eksperyment nie będzie przeprowadzony pod wyciągiem/ produkt ma być przeznaczony do receptury kosmetycznej lub spożycia.
12 lut 2012, o 18:19
mar28
@MODERATOR
Re: Ekstrakcja kofeiny z herbaty
Ekstrakcja będzie wykonywana pod dygestorium, a zresztą to octan etylu nie jest aż tak bardzo toksyczny w porównaniu do np. chloroformu. Mam go 250ml, tylko muszę go oczyścić przez destylację i wezmę się za ekstrakcję.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości