Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Utlenianie toluenu do kw benzoesowego. 
Autor Wiadomość

Post Utlenianie toluenu do kw benzoesowego.
Witam!

Potrzebuję mechanizm reakcji utleniania toluenu do kwasu benzoesowego. Może ma ktoś z was takie coś? McMurry i Boyd na ten temat milczą.

Będę wdzięczny za każdą pomoc!

pozdrawiam

16 lut 2012, o 00:43
Zasłużony dla forum

Post Re: Utlenianie toluenu do kw benzoesowego.
Angielski google znalazł od razu całą masę informacji - o, chociażby tlenem z powietrza do benzaldehydu najpierw: KLIK

A tak poważniej, jeśli chodzi o mechanizmy reakcji, to zaglądać lepiej jest do March'a. Przemysłowo wprawdzie reakcję prowadzi się utleniając tlenem z powietrza w obecności katalizatora. Laboratoryjnie różnie to bywa - można dwustopniowo:
Utlenianie aromatów z podstawnikiem metylowym przy pierścieniu do aldehydów (oraz dalej, do kwasu) to cała grupa reakcji, m.in. reakcja Etarda z chlorkiem chromylu (ciekawa z racji tego, że zatrzymuje się na etapie aldehydu)WikiKLIK

Można też jednostopniowo, ale ciężko znaleźć sensowny mechanizm utleniania toluenu KMnO4 czy Na2Cr2O7...

No, a na koniec mechanizm postulowany w pewnym artykule: http://ars.sciencedirect.com/content/im ... 9-gr6a.gif
Artykuł KLIK

16 lut 2012, o 02:54

W Chemii organicznej Sękowskiego jest opis utleniania KMnO4 obecnie nie mogę znależć książki ale poszukaj tam na pewno jest w dziale o kwasach jest też rysunek aparatury :)
Jak byś nie znalazł to postaram się ci przepisać na kompie :)
Pozdrawiam E.K
Ps: usuncie mój post z literką ,,W,, wysłałem go przez przypadek

16 lut 2012, o 11:26

o.r.s.-Dziękuję bardzo za linki są naprawdę przydatne. I na pewno pomogą.

Tylko właśnie najbardziej mi chodziło o utlenianie KMnO4 myślałem że jakaś sobie go wydumam na podstawie innych reakcji ale z tego co się teraz orientuje to podobno jest to reakcja rodnikowa... A teraz jak napisałeś że jest jednoetapowa to już w ogóle sam nie wiem.

ero 97
Cytuj:
W Chemii organicznej Sękowskiego jest opis utleniania KMnO4 obecnie nie mogę znależć książki ale poszukaj tam na pewno jest w dziale o kwasach jest też rysunek aparatury
Jak byś nie znalazł to postaram się ci przepisać na kompie
Pozdrawiam E.K

Jeśli masz tam mechanizm to będę dozgonnie wdzięczny za przepisanie albo nawet fotkę zrobioną komórką.

Pozdrawiam

16 lut 2012, o 11:33

Tak ksiązkę mam ale zaraz wyjeżdżam jak wrócę w poniedziałek to ci napiszę :)

16 lut 2012, o 11:50
Zasłużony dla forum

ender napisał(a):
A teraz jak napisałeś że jest jednoetapowa to już w ogóle sam nie wiem.

Napisałem, że otrzymuje się dwustopniowo lub jednostopniowo, mając na myśli, że otrzymuje się najpierw benzaldehyd, a potem kwas benzoesowy lub od razu kwas benzoesowy. Reakcja oczywiście jest rodnikowa, a jej mechanizm będzie miał ładne kilka kroków - w jednym z linków masz rozpisany mechanizm aż do benzaldehydu...

Co do utleniania KMnO4 - doradzałbym poćwiczyć najpierw reakcje utleniania alkenów za jego pomocą i dopiero na gruncie tego kombinować mechanizm dla toluenu. W weekend (mam nadzieję, że) będę miał trochę czasu to spróbuję usiąść nad zagadnieniem z ołówkiem ;)

16 lut 2012, o 17:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]