Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Próba ferroksowa 
Autor Wiadomość

Post Próba ferroksowa
Natknąłem się ostatnio w internecie na próbę ferroksową czyli reakcję odróżniającą etery (dają wynik negatywny) od ketonów, aldehydów, alkoholi (wynik pozytywny). Odczynnikiem jest tu mieszanina rodanku potasu z solą Mohra. Jeśli dodamy tę mieszankę do np. etanolu, pojawia się czerwonoróżowa barwa (kompleks rodanku i żelaza(III)).
I tu pojawia się moje pytanie, czy koś wie, jaki jest mechanizm tej reakcji? Co utlenia żelazo(II) do żelaza(III)? Co się wtedy dzieje dajmy na to z etanolem? W internecie nie ma nawet wzmianki jak ta reakcja zachodzi, a jestem tego ciekaw...

26 mar 2014, o 01:37
**

Post Re: Próba ferroksowa
ja się spotkałem z trochę inną wersją ferrox, mianowicie otrzymuje się w bezwodnym środowisku rodanek żelaza(III) którym nasyca sie bibułę, po wysuszeniu taki papierek powinien zabarwić się na czerwono w prawie każdym tlenowym rozpuszczalniku na skutek tworzenia się kompleksów z związkami tlenowymi (pewnie dochodzi do wymiany ligandów w sferze koordynacyjnej i zmienia się szerokość przerwy dd

26 mar 2014, o 17:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]