Boran trietylu - destylacja z etanolem
cześć Po ostatnim doświadczeniu ze spalaniem boranu trietylu wpadłem na pomysł by go wydzielić z mieszaniny. Czytałem że zielony płomień to zasługa porywania estru przez pary etanolu. Czy jeśli pary bym skraplał w chłodnicy do odbieralnika z bezwodnym węglanem potasu (pochłania kwas borowy i wodę) otrzymam roztwór boranu trietylu w etanolu??
z góry dzięki za odpowiedzi Chemik23
_________________ Chemik 23
7 lis 2014, o 22:32
Finkur
**
Re: Boran trietylu - destylacja z etanolem
Węglan potasu utworzy alkaliczne środowisko i twój ester ci zhydrolizuje. Kwasu borowego nie masz po co usuwać, bo on zbyt lotny nie jest (jak większość nieorganicznych związków boru), a wodę radziłbym usunąć w jakikolwiek inny sposób, byle nie alkalizować estru.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
7 lis 2014, o 23:55
chemik23
@MODERATOR
Re: Boran trietylu - destylacja z etanolem
rzeczywiście mas racją zupełnie zapomniałem o zasadowości węglan potasu. Najlepiej użyję bezwodnego siarczanu magnezu.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości