Bardzo proszę pomóżcie mi napisać mechanizm powstawania bromku butylu bo mam przepis preparatywny a na jego podstawie muszę napisac mechanizm powstawania bromku butylu a nie wiem zbytnio jak to zrobić
Przepis : W kolbie destylacyjnej umieszcza się bromek sodu,wodę i alkohol butylowy. Mieszaninę chłodzi się w łaźni z lodem i mieszając dodaje powoli stężony kwas siarkowy. Kolbę zaopatruje się w chłodnicę zwrotną z urządzeniem do pochłaniania HBr i ogrzewa się do łagodnego wrzenia.Po ostygnięciu zawartości kolby usuwa się chłodnicę zwrotną i montuje zestaw do destylacji prostej. Mieszaninę destyluje się tak długo aż przestaną spływać oleiste krople bromku butylu. /destylat przenosi się do rozdzielacza i dodaje wodę, wytrząsa i oddziela warstwą wodną. Warstwę organiczną wytrząsa się kolejno z 3 ml zimnego, stężonego kwasu siarkowego i po oddzieleniu kwasu kolejno przemywa wodą, roztworem wodorowęglanu sodu i wodą.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości