Mam następujący problem i chciałbym się dowiedzieć jak go rozwiązać a mianowicie, jak usunąć aceton techniczny z mieszaniny odaromatyzowanych węglowodorów i oleju. Ilość acetonu jest niewielką ale o jego obecności świadczy charakterystyczny dla niego zapach. Nie jestem chemikiem więc proszę poprawiać i w razie czego podam więcej szczegółów. pozdrawiam
17 sty 2015, o 13:42
Finkur
**
Re: Aceton techniczny
Destylacja mogłaby pomóc, ale acetonowi zdarza się tworzyć azeotropy (np. 10% toluen 90% aceton).
Wymywanie acetonu wodą by za wiele nie dało - za mały współczynnik rozdziału.
Trzeba by w jakiś sposób usunąć go chemicznie.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
17 sty 2015, o 14:17
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
proponuję związać go za pomocą : a)hydrazyny (lub jej wodzianu) b)Za pomocą Wodorosiarczynu sodowego NaHSO3. Strącają się wtedy osady , ale rozdzielać je , to tylko przez sączenie próżniowe .
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
17 sty 2015, o 17:15
eko osiem[*]
@MODERATOR
supermariobros napisał(a):
w razie czego podam więcej szczegółów. pozdrawiam
Podaj więcej szczegółów bardziej konkretnych...
17 sty 2015, o 22:50
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
Tak apropo's acetonu technicznego by nie robić nadmiernej ilości tematów : robiłem kilkanaście prób kondensacji acetonu pod wpływem roztworu NaOH -kondensacja aldolowa . Jak robię rozcieńczony rr zasady sodowej i gotuję -nic . Jak robię bardziej stężone roztwory - aceton rozdziela się i wypływa na wierzch , i pomimo gotowania nici. Nawet jak dam NaOH w granulacie do acetonu i gotuję to dalej nic ! Według opisów powinno gęstnięć , żółknąć , a tu nic ! Co robię źle ?
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 25 gości