Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Soxhlet extrakcja. 
Autor Wiadomość

Post Soxhlet extrakcja.
Witam

mam zapytanie donośnie tegoż wynalazku. Posiadam takowy i mam w planach extrakcję materiału roślinnego jak np chmiel aromatyczny, zioła itp.
Jakiego rozpuszczalnika użyć? Obawy mam odnośnie ich czystości tzn czy używając np IPA 99% gdy już odparuje czy w materiale pozostają jakieś szkodliwe dla zdrowia związki?
Na chwilę obecną posiadam IPA, metanol, Aceton tech. paliwo kominkowe :) ponoć 95% etanol i jak się domyślam jakiś środek skażający. Sprzedawca deklarował 95%
ale alkoholomierz pokazuje 85% więc pewnie poszła woda do zbiornika.

24 gru 2015, o 10:10
**

Post Re: Soxhlet extrakcja.
Zależy co z tychże ziół chcesz ekstrahować - jak się już zdecydujesz to wybierz taki rozpuszczalnik, w którym możliwie dobrze będzie rozpuszczała się ekstrahowana substancja i możliwie źle wszelkie inne występujące obok niej w materiale.

Co masz na myśli mówiąc szkodliwe dla zdrowia związki? Jeśli chcesz robić cokolwiek do pachnideł czy coś takiego to nie używaj byle jakich odczynników tylko zaopatrz się w czysty etanol czy aceton, które aż takie drogie na rynku odczynników nie są, a po co się babrać denaturatem czy rozpałką o nieznanej czystości i stężeniu - skąd wiesz co tam wlano?

24 gru 2015, o 12:19

Extraktu z chmielu (granulat) zamierzam używać do piwa. Warzę sobie już kilka lat piwo amatorsko i mam w planach pobawić się z różnymi metodami chmielenia na aromat.
Więc to będzie spożywane.
Odnośnie szkodliwości to mam na myśli to, że widziałem filmiki na yt jak goście robią ekstrakcję benzyną ekstrakcyjną. Mam znajomego który ma rozlewnie różnego rodzaju rozpuszczalników
i wiem jak to wygląda od strony praktycznej.
Cenowo to metanol i IPA wychodzą atrakcyjnie.
Więc ten IPA co posiadam ma czystość 99% ale nie pisze co stanowi resztę. Woda?
Odnośnie paliwa. Nie wiem co wlano ale na pewno zaniżono wartość. Zgaduje że woda.

24 gru 2015, o 12:50
**

Z reguły dodatkiem jest woda, ale bywają inne substancje, np. skażalniki. Wszystko zależy od tego, jak to użyjesz i jak oczyścisz.

24 gru 2015, o 13:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]