Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Żel o maksymalnie niskim przewodnictwie ciepła? Aerożel? 
Autor Wiadomość

Post Żel o maksymalnie niskim przewodnictwie ciepła? Aerożel?
Witam Panów i Panie!

Mam chęć i potrzebę stworzyć substancję, która w stanie żelu, stwarza maksymalnie dobrą ochronę przed wysoką temperaturą.

Jakie cechy powinna mieć substancja która chce osiągnąć:
- powinna doskonale chronić przed ciepłem, temperaturą
- być w postaci płynnej, gesty żel
- powinna być przezroczysta, przejrzysta
- lepka tj. spójna, nie lejąca się.

Mój tak myślenia :)
1) Co chroni przed ciepłem?
Substancja która stworzy barierę od ciepła - będzie o jak najmniejszym współczynniku przewodnictwa ciepła
2) Co to może być?
Areożel? Doskonale izoluje od ciepła. Może to jest ta 'moja' substancja?
3) Areożel jest w postaci stałej. Potrzebuje w postaci 'płynnej'
Jak, przy zachowaniu, właściwości areożelu, uzyskać formę półpłynną - żelu
4) Czemu areożel działa?
Dlatego że składa się w 90-99,8% powietrza? Może zastąpić powietrze np.wodą i uzyskać formę żelową/płynną?
5) Jak uzyskać substancję o właściwościach areożelu w postaci żelu/płynnej?
... ? :)

I tutaj potrzebuje podpowiedzi, sugestii, burzy mózgów.
Nie spodziewam się odpowiedzi podanych na tacy lecz może wskażecie kierunek myślenia?

Wiedza chemiczna mała/średnia. Chęć rozwoju, próbowania - bardzo duża!

Skoro aerożele krzemionkowe są stabilne do temperatury topnienia krzemionki, czyli ok. 1200 °C., może zastąpić krzemionkę czymś innym uzyskać podobne wiadomości?

O areożelu:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Aero%C5%BCel
http://kopalniawiedzy.pl/aerozel-Mercou ... zidis,3237

O przewodnictwa ciepła/wymienione inne materiały niż aerożel:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przewodno ... ite_note-1

pozdrawiam serdecznie! :)

[ Scalenie - Sulik ]

aaaj, nie mogę edytować :)

takie właściwosći substancji w formie żelowej będą świetne!
https://youtu.be/X7G5A4iaCx4?t=2m9s

pozdrawiam!

17 kwi 2016, o 21:11
@MODERATOR

Post Re: Żel o maksymalnie niskim przewodnictwie ciepła? Aerożel?
Wszystko zależy co chcesz z tym zrobić później :)
Ja kiedyś miałem jakiś przepis na stunt gel (żel który używają kaskaderzy przy podpalaniu się), ale go gdzieś przesiałem, składniki były chyba mniej więcej takie: woda, guma ksantanowa (zagęszczacz) i olejek z drzewa herbacianego (nie mam pojęcia po co). Można też zastosować poliakryloamidy jako zagęszczacze.
Możesz również spróbować różne stężenia szkła wodnego (kupisz w budowlanym) - są to krzemiany, ale to wszystko zależy na co będzie aplikowane - aby nie uszkodzić czegoś co ma być chronione.

18 kwi 2016, o 16:42

aaj, super, dzięki za taką odpowiedź, Sulik jesteś gość! :)

Może powinienem inaczej zacząć :) 'substancję' potrzebuje aby móc zabezpieczyć przedmioty przed ogniem. Czasem ciało. Właśnie do efektów na plany zdjęciowe. Dysponujemy takimi żelami ochronnymi ale nie spełniają moich oczekiwań. Myślę że można lepiej.
Te ochronne których używamy są na bazie wody i poliakrylanu sodu ale nie dają tak dobrej ochrony jak bym chciał.
Coś takiego jak tutaj:
https://youtu.be/EEAKw2hoJ-s?t=24s
daje fajne zabezpieczenie lecz przydałoby się coś przezroczystego, bardziej lepkiego. Może warto zamówić ten FireIce + dołożyć coś do niego (np. zagęszczacze)?

Ciekawe czemu to tak dobrze działa? Sama woda to za mało. Może woda + coś co jest składnikiem aerożeli krzemionkowych?

Palne żele są do kupienia np.tutaj:
https://www.sklep-militarny.com.pl/plon ... p-977.html
ale również nie do końca jest ok.

Szukam też substancji która ma niską temperaturę płomienia (może izopropanol + coś do żelowania?) a przy tym da ładny, żółty płomień.

Kombinuje dalej :) :)

double post usunięty - Sulik

19 kwi 2016, o 09:17
@MODERATOR

Z tego co wczoraj trochę czytałem w internecie to jednak podstawa to duża ilość wody + konsystencja.
Konsystencja po to aby nałożyć jak najgrubszą warstwę, a wodą aby mogła odparowywać (woda przy parowaniu powoduje obniżenie temperatury powierzchni z której paruje).

Co do substancji która ma relatywnie niskie temperatury, to teoretycznie można by było zastosować alkohol lub płyny do zapalniczek (np. zippo) - powinny się dość szybko wypalać i powinny być mieć relatywnie niskie temperatury i dodatkowo dość łatwo powinno się je zgasić - pod warunkiem, że nie ma w okolicy dodatkowych paliw/utleniaczy jak np. syntetyczne ciuchy które się topią.

Ale nie wiem, czy połączenie tych żeli ochronnych z alkoholami/rozpuszczalnikami nie będzie przypadkiem powodować zakłóceń działania jednego i drugiego.

Dodatkowo sam żel chroniący przed ogniem, nie będzie chronił dłużej niż kilka sekund, może kilkanaście, ciężko powiedzieć.
Kolejna sprawa to z tego co czytałem ważne (dla kaskaderów) są np. takie aspekty jak: odpowiednie ciuchy ochronne które w takim, żelu są wymoczone, dodatkowo między ciuchem, a skórą nie może być powietrza. Czyli w teorii wygląda to tak: najpierw np. cały kaskader jest pokryty żelem zabezpieczającym, porem nakłada ciasne ciuchy nasączone żelem zabezpieczającym, potem ponownie warstwa żelu, a na koniec ciuchy już do sceny - z tym, że muszą być to ciuchy z tkanin w 100 % naturalnych - jeżeli będą to ciuchy chociaż z odrobiną środków syntetycznych to temperatura ognia wzrośnie + syntetyki zaczną się topić i samoczynni palić bez gaśnięcia. Wszytko musi być dobrane z materiałów samo gasnących. Na koniec praca operatora kamery musi polegać na tym, aby za wszelką cenę ukryć wszystkie "wady" tego rozwiązania, czyli np. nie pokazywać bezpośrednio ręki która w scenie wcześniej była goła, a teraz na niej jest żel-ochronny kombinezon-żel, a czasem jeszcze rękawiczka z tkaniny naturalnej którą chwilę wcześniej ktoś oblał np. alkoholem i podpalił.

Efekt końcowy, efektem końcowym, ale wiele zależy jeszcze od odwracania uwagi widza od tego na co nie powinien patrzyć :P To że widzowi będzie wydawało się, że dana scena trwa 1-2 minuty, może okazać się, że tak naprawdę ktoś w ogniu stał kilka sekund.

Osobiście bałbym się eksperymentować z żelami ochronnymi które sam bym przyrządził i je testował, wolałbym jednak zakupić gotowca i ewentualnie pomyśleć nad nałożeniem większej warstwy.

Co do substancji krzemionkowych jak np. szkło wodne - tutaj pH może być zbyt agresywne dla ludzkiej skóry.
Można poeksperymentować z żelami krzemionowymi (silikażele) - stosowane jako osuszacze, i np. spróbować je potrzymać w wodzie kilka godzin/dni i zobaczyć czy to coś dało.
Gdzieś w necie widziałem info, że wypełnienie pampersów też powinno się nadawać (też pewne są tam silikażele).

19 kwi 2016, o 16:30

Standardowo w pieluchach sa chyba poliakrylany, chociaż parę minut szukania nie przyniosło mi konkretnego przykładu SuperAbsorbent Polymer. A jakby mikrosfery szklane? dodane do farb zmniejszają ich przewodnictwo termiczne, do kupienia na e-bayu. Może mikrosfery tworzyłyby jakąś mini skorupę przy wysychaniu wody, co też mogłoby być pomocne. Mała ilość pyłu aluminiowego typu bright - srebrzanki nie zwiększyłaby szczególnie przewodnictwa, a pomogłaby odbijać promieniowanie podczerwone. Tylko trzeba uważać, bo trochę reaguje z wodą. Pomyślałem chwilę o jakieś cieczy o niższej od wody temperaturze wrzenia, ale to raczej zła droga. Powodzenia w szukaniu cieczy nietoksycznej, niepalnej, o niskiej temperaturze wrzenia, którą można zżelować. Dodatkowo woda ma bardzo duże ciepło parowania, co jest pomocne.

19 kwi 2016, o 21:15
@MODERATOR

Aluminim jednak bym odradzał po pierwsze przy pewnych warunkach może się zapalić (nie wiemy czym będzie polany obiekt), bo drugie widać, po trzecie opiłki mogą się wbić w skórę.

19 kwi 2016, o 21:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]