Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Otrzymywanie etanolu i metanolu 
Autor Wiadomość

Post Otrzymywanie etanolu i metanolu
Witam,
Potrzebuję otrzymać etanol i metanol, tak żeby nie były zanieczyszczone przez same siebie !! (tzn. brak metanolu w etanolu i brak etanolu w metanolu). Chcę je otrzymać osobno bez konieczności destylacji(brak chłodnicy, najlepiej też bez ciągłego ogrzewania).
Jakie odczynniki potrzebuję oraz jakie proporcje?

15 maja 2016, o 21:54

Post Re: Otrzymywanie etanolu i metanolu
Uwaga: chodzi mi o inny sposób otrzymywania metanolu niż CO i H2.

15 maja 2016, o 22:26

Uwzględniając postawione przez Ciebie warunki, to raczej otrzymanie tych alkoholi będzie niewykonalne...

18 maja 2016, o 09:56
@MODERATOR

przy tak postawionym pytaniu nikt Ci nie pomoże, równie dobrze mógłbyś napisać, że chcesz otrzymać wodę w proszku, ale takim proszku, aby to było powietrze, a woda nie była wodą ;)

ps. jakie stężenia zanieczyszczeń są akceptowalne ?
ps2. jaki jest tego cel ?

18 maja 2016, o 15:59

Zanieczyszczenie maksymalne to 15-20% z czego to 20% to w ostateczności.
EtOH nie chcę kupować ani jako wódka bo drogo, ani jako alkohol etylowy w sklepie chemicznym bo jeszcze drożej. A nie da się zrobić EtOH z innego cukru?(może glukoza)
EtOH i MeOH w labie bardzo się przyda.

18 maja 2016, o 23:39

Zapomniałem dopisać to zanieczyszczenie 15-20% to nie w rr tylko w alkoholu(zakładając że stężenie EtOH i MeOH wynosi razem 100%)

Przy okazji może ktoś wie:. viewtopic.php?f=53&t=27955

18 maja 2016, o 23:42

Oczywiście, że EtOH da się zrobić z innego cukru: glukozy, fruktozy, laktozy itp. tyle, że każdy z nich będzie droższy od tego co masz w cukierniczce...
Poza tym wydzielenie produktów fermentacji z przefermentowanego zacieru to tylko destylacja.
MeOH warunkach domowych? To chyba tylko sucha destylacja drewna liściastego (znów destylacja).
Ewentualnie paliwo do silników modelarskich (MeOH + olej rycynowy) i rozdzielamy przez... a jakże - destylację :lol:

19 maja 2016, o 08:45

Czyli EtOH zrobię z glukozy bez MeOH, tak?
Destylować teraz nie mogę, znam sposób z drzewem i CO+H2.
Problem z czaszą grzejną viewtopic.php?f=53&t=27955

Co do EtOH z glukozy to jakaś specjalna instrukcja, czy jak w przypadku sacharoza+drożdże?

19 maja 2016, o 17:16

Zrozum, że nie zrobisz tego bimbru :lol: W przyrodzie nie ma tak łatwo, zawsze produkty będą zanieczyszczone jakimiś śmieciami, drożdże nie będą Ci specjalnie produkować tylko EtOH. Musiałbyś mieć chyba jakieś GMO, natomiast w warunkach domowych to możesz jedynie wykorzystać jakiś szlachetniejszy szczep i inny cukier niż sacharoza, a najlepsze byłoby żyto, wtedy zanieczyszczeń byłoby mniej. Później nie ma innego wyjścia niż destylacja, a najlepiej rektyfikacja. Następnie otrzymasz etanol zanieczyszczony drożdżami, czego nawet się nie da pić. Oczywiście można jeszcze przepuścić go przez węgiel aktywny.

21 maja 2016, o 13:47

Rozumiem, EtOH może nawet cuchnąć drożdżami na kilometr, potrzebuję go tylko do celów chemicznych.

Co do innego cukru to napisałem o otrzymywaniu EtOH z glukozy, a maksymalne zanieczyszczenie MeOH może wynosić od 15% do 20%(z czego to 15%-20% to zanieczyszczenie tylko 100% EtOH i MeOH, a nie rr w H2O)

Więc w końcu jak to jest z jakiego cukru będzie najmniej MeOH?

21 maja 2016, o 19:26

Najlepszy EtOH zrobisz z sacharozy i drożdży Turbo, następnie 2-ktornie poddając rektyfikacji. Uzyskasz wtedy 96% r-r etanolu w wodzie ze śladowymi ilościami zanieczyszczeń. Jednak podejrzewam, że nie posiadasz odpowiedniego sprzętu, więc pozostaje tylko zakup. Tym bardziej, że chcesz aby nie było tam wody (po co?), więc zakup etanolu absolutnego, który jest dużo droższy od spirytusu 96%.

22 maja 2016, o 11:41

Nie napisałem że chodzi mi o 100%EtOH, tylko zakładając że EtOH i MeOH to razem 100% całego rr, a MeOH w tych 100% może być max20%.

23 maja 2016, o 22:45

Post Otrzymywanie etanu / metanu
Witam :)
Mam pytanie do was, którzy tutaj śmigacie w chemii, mam problem z utworzeniem reakcji rozkładu / rozpadu ANILINY do etanu bądź metanu jeśli to możliwe, jest mi to potrzebne pilnie do projektu, czy ktoś by sie podjął ? chodziloby mi o rozpisanie tego wzorami i pełnymi nazwami związków :) Bardzo bym prosiła jak ktoś ma chwilke :) pozdrawiam!

27 maja 2016, o 22:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]