Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Wzorce chromatografii gazowej ? 
Autor Wiadomość

Post Wzorce chromatografii gazowej ?
Witam. Chodzi mi o wzorce chromatografii gazowej a głównie o czas retencji związków : bromek-sec butylu, alkohol butylowy ?
Są jakieś wartości wzorcowe dla tych związków. Znalazłem tylko dla bromku butylu czas retencji 1,96 [min]

1 cze 2016, o 15:16

Post Re: Wzorce chromatografii gazowej ?
To nie jest takie proste, że bierzesz wartość z tablic i już.
Wszystko zależy od kolumny jaką zastosujesz. Na jednej będzie to 1,96 min, na innej może być i 3 min...

1 cze 2016, o 16:57

Logiczne logiczne. Kolumna ZB-1701 była użyta.
Wartość wzorcowa dla tejże kolumny dla bromku butylu wynosi 1,96 min.
Wytworzyłem bromek sec-butylu który musiałem oddać do analizy bo hmm nie był to zbyt klarowny roztwór.
Ponad 95% to związek o czasie retencji 2,12 min. Czy mogę stwierdzić że 95% roztworu to mój bromek sec-butylu? że czystość mojego bromku sec-butylu wynosi 95 %, a reszta to pewne zanieczyszczenia, które wpłyneły na lekkie zmętnienie roztworu ?

1 cze 2016, o 18:45

Dość duża ta różnica czasów retencji, ale można spróbować założyć, że wzorzec i Twój produkt są tożsame.
W zasadzie to wzorzec powinno się nastrzykiwać przy każdej analizie a nie tylko korzystać z danych tabelarycznych.
Jaką metodą otrzymywałeś bromek? Reakcja sec-butanolu z HBr (ewentualnie jakimś bromkiem nieorganicznym w środowisku kwaśnym)?
Zmętnienie wydaje się pochodzić od resztkowej wody. Musiałbyś przedestylować Twój produkt znad bezwodnego, świeżo suszonego CaCl2 odrzucając odrobinę przedgonu.

4 cze 2016, o 20:23

sec- butanol z NaBr i kwasem siarkowym.
Był suszony CaCl2 i przedstelowałem oczywiście.
Wzorcowy bromek butylu czas retencji 1,96.
U mnie wyszedł czas retencji 2,12 ale miałem otrzymać sec-butylu.
Ze względu na różnice w budowie zakładam czas retencji powinien być większy. Ale to tylko moje przypuszczenia.
Kurcze nie wiem bo z chromatografią miałem do czynienia jedynie z adsorbacyjną dlatego ciężko mi przeanalizować wynik.

6 cze 2016, o 23:46

Czyli rozumiem, że jako wzorzec masz bromek n-butylu, a otrzymywałeś sec-butylu???
Oczywiście, że czas retencji będzie inny, ale czy krótszy czy dłuższy, to nie powiem.
Generalnie jak nie masz dokładnie tego samego wzorca co produkt, to stosowanie GC mija się z celem...
Jeśli robiłeś metodą z sec-butanolu i NaBr, to ciężko tam coś schrzanić, więc najprawdopodobniej masz ten oczekiwany bromek sec-butylu.
Dla pewności sprawdź temp. wrzenia.

8 cze 2016, o 13:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]