Cześć ! Mam taki problem z analizą związku organicznego ,a dokładnie to wiem że jest to nitroanilina (ale nie wiem w jakim położeniu jest grupa nitrowa) i teraz muszę udowodnić ,że to jest ona. Problem w tym że nie jestem pewna jak do tego podejść . Na razie mam zbadaną rozpuszczalność , czy teraz wystarczy wyznaczyć że w tym związku jest grupa aminowa i nitrowa oraz zbadać odczyn papierkiem z czerwienią Kongo ? Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki. Pozdrawiam.
7 sty 2018, o 12:52
Gbeyo
Re: analiza związku organicznego
Przede wszystkim pytanie jakim sprzętem i odczynnikami dysponujesz? Czy jest to zaawansowane laboratorium z IR, NMR itp. czy może szkolne, z przysłowiową probówką, palnikiem i papierkami wskaźnikowymi? Badanie odczynu przy analizie związków aromatycznych jakąś tam wiedzę da, ale nie jest to w żadnym wypadku badanie rozstrzygające na temat struktury.
7 sty 2018, o 17:16
karolina95
nie jest to szkolne laboratorium ,ale do IR itd. nie mamy dostępu tylko w momencie kiedy powiemy prowadzącemu jaka to grupa związku dostajemy widmo i na jego podstawie określamy związek, mój problem polega na tym że ja wiem co to jest ( inni nie wiedza co to za substancja) ,ale muszę to udowodnić, mamy dużą ilość różnych odczynników, i sprzętów także nie jest to wyposażenie podstawowe
7 sty 2018, o 17:33
Plew
Zawartość azotu możesz udowodnić próba Lasagne (stapianie z sodem) i potem analiza roztworu. Nitroanlina (na pewno izomer meta) po diazowaniu sprzęga się z kwasem salicylowym tworząc żółty produkt (żółcien alizarynowa). Jeśli masz izomer m to sadze ze przeprowadzenie tej reakcji i zbadanie np. T topnienia produktu będzie wystarczającym argumentem. Ponadto możesz zbadać T topnienia posiadanego związku i porównania z literatura.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości