karkarts
|
Synteza acetanilidu
Cześć, przeprowadziłem na zajęciach syntezę acetanilidu i potrzebuję wyliczyć teoretyczną wydajność reakcji do sprawozdania (nie posiadam jeszcze wyników po suszeniu). Problemem jest to, że nie jest to stricte synteza, która pojawia się na tym forum. Reakcja "końcowa" została zamieszczona w załączniku. Użyte odczynniki oraz ich gęstości i masy molowe: - anilina 0,8 ml; 1,02 g/cm^3; 93,13 g/mol - bezwodnik octowy 4,1 ml; 1,08 g/cm^3; 102,09 g/mol - trójwodny octan sodu 1,2 g; 136,08 g/mol - kwas solny 24 krople; 1,19 g/cm^3; 36,46 g/mol Dodatkowo podsyłam punktowy opis doświadczenia: 1. W butelce szklanej o pojemności 20 ml umieszczono 0,8 ml aniliny, 8 ml wody i 24 krople kwasu solnego. 2. Całość wstrząsano do rozpuszczenia aniliny. 3. Następnie do butelki szklanej dodałem roztwór z 1,2g trójwodnego octanu sodu i 4 ml wody. 4. Całość wstrząsano około 5 minut. 5. Kolejno do butelki szklanej dodałem 4,1 ml bezwodnika octowego. 6. Całość odstawiono na 10 minut. 7. Z roztworu wykrystalizowały się białe kryształy w postaci błyszczących płytek. 8. Otrzymane kryształy odsączono pod zmniejszonym ciśnieniem, przemyto wodą i odstawiono do wysuszania na powietrzu. 9. Po osuszeniu zważono kryształy (….. g) i oznaczono temperaturę topnienia związku (……. °C).
Proszę o pomoc.
|
wersal76
Dołączył(a): 15 sty 2008, o 23:07 Posty: 395 Lokalizacja: Białystok
|
Re: Synteza acetanilidu
Zacznij od reakcji na jej podstawie wyliczysz teoretyczna ilość produktu:masa molowa analiliny i bezwodnika oraz aceanilidu. Znając ilośc aceanilidu z realkkcji porównujesz ja ziloscia otrzymaną
|