Witam, jestem studentem kierunku zupełnie nie związanego z chemią, lecz niestety tego przedmiotu nie mogę ominąć. Mam do przygotowania prezentacje z chemii organicznej, a bardzo chciałbym także użyć w niej jakichkolwiek doswiadczen związanych z tematem. A więc chciałbym się was zapytać czy istnieją jakieś proste doświadczenia, do wykonania których nie potrzeba specjalnego sprzętu, oraz materiały wykorzystane w niej nie są szczególnie ciężkie do zakupienia. Przeszukałem prawie cały internet i nic takiego nie znalazłem liczę na waszą pomoc
9 sty 2019, o 18:43
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
Re: Doświadczenia z chemii organicznej POMOCY
Ta prezentacja ma być na jaki temat ? Czy masz zaprezentować całą chemię organiczną ? Ciężko dobrać jakiekolwiek doświadczenie, jak podajesz dane tak ogólnikowo.
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
10 sty 2019, o 12:52
doomcio94
"elementy chemii organicznej" - to jest temat który otrzymałem. Wystarczy że doświadczenie będzie w jakimś stopniu z tym związane.
10 sty 2019, o 17:27
kno3
moze nadmanganian potasu i jakis reduktor organiczny? Jak masz mocny kwas nieorganiczny (solny, siarkowy) to moze nawet olej by zadzialal (nie probowalem), a jak nie to witamina C jest powinna redukowac nadmanganian i zmieniac kolor roztworu.
Zmieszac roztwor nadmanganianu (wystarczy, ze jest wyraxnie rozowy, nie ma potrzeby robic mocnego) z roztworem witaminy C i po czasie powinno zmienic kolor.
10 sty 2019, o 20:44
doomcio94
Dzięki, a masz jeszcze jakieś inne propozycje?
11 sty 2019, o 00:02
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
A w czym te elementy chemii organicznej mają być ? Dokładnie taki masz tytuł prezentacji ? "Elementy chemii organicznej" ? Na jakiej uczelni i na jakim wydziale takie coś zadają ?
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
11 sty 2019, o 02:07
doomcio94
Tak, dokładnie elementy chemii organicznej. AGH, Wydział Zarządzania
11 sty 2019, o 03:46
MacHalski
Dołączył(a): 3 gru 2008, o 21:32 Posty: 284 Lokalizacja: Tiutiurlistan
Może reakcja jodu z terpentyną? Przyczyny dużej gwałtowności tej reakcji są dość ciekawe.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości