Redukcja tężenia tłuszczy
Witam.
Potrzebuję porady odnośnie redukcji tężenia tłuszczy zwierzęcych. Chodzi mi o utrzymanie płynnego stanu skupienia tłuszczu zwierzęcego, przynajmniej w temperaturze pokojowej, a najchętniej również w niższych temperaturach. Robiłem szybki przegląd wujka googla, ale widocznie zadaję nieodpowiednie pytania, bądź jestem jednym z niewielu poszukujących takiego rozwiązania. Jakieś sugestie? Produkt będzie miał kontakt ze skórą, wiec nie może na nią źle oddziaływać ani być toksyczny.
Głównym problemem jest właśnie nietoksyczność. Kwasy tłuszczowe nasycone (z których tłuszcze zwierzęce składają się w głównej mierze z tego co pamiętam) rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych (eter, benzyna, aceton itd.), ale te są trujące. Ach... trzeba było bardziej uważać na chemii w szkole...
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Ciekawy
Posty scalone w jeden - Chemik23