Kwas stearynowy, reakcja zmydlania
Hej.
(Jestem tutaj nowy, to mój pierwszy post, jeśli powielam, prosiłbym o wyrozumiałość i wskazanie istniejącego już tematu)
Jestem w Chemii nowy, samouczę się
przerabiam chemię od absolutnego początku i przerabiając pochodne węglowodorów trafiłem na pewną kwestię, której nie rozumiem. Chodzi mianowicie o Reakcje Zmydlania - produkcję mydła. Ze znanej mi wiedzy wynika, że można reagować (np.) kwasem Stearynowym na (np.) Wodorotlenek Sodu, i z tej reakcji uzyskuje się mydło. I teraz, powinno to wyglądać mniej więcej tak:
C17
H35
COOH +
NaOH --->
C17
H35
COONa +
H2
OTeoria przedstawia to tak, że jest to reakcja zobojętniania, ponieważ odłączone od kwasu stearynowego jony
H+ (odpowiedzialne za kwasowość) łączą się z ujemnymi jonami odłączonymi od Wodorotlenku Sodu
OH- (odpowiedzialnymi za zasadowość) i powstaje neutralna cząsteczka wody. Mamy więc do czynienia z rozpadem dwóch substancji na jony:
a) Kwas Stearynowy:
C17
H35
COO- oraz
H+
b) Wodorotlenek Sodu:
Na+ oraz
OH-
I tutaj moje pytanie: Jakim cudem tak jest, skoro Kwas Stearynowy jest nierozpuszczalny w wodzie - siłą rzeczy nie może dysocjować? Nie może dysocjować, tyle że zachodzi podwójna wymiana z udziałem przeciwnych elektrycznie jonów, jonów które musiały się oddzielić od swoich "pierwotnych" cząsteczek - czyli dysocjacja? Napewno popełniam jakiś prosty błąd, ale nie wiem jaki, prosiłbym o nakierowanie na właściwy tor
.