Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Betulina - rozpuszczalność w tłuszczach 
Autor Wiadomość

Post Betulina - rozpuszczalność w tłuszczach
Poddałem ostatnio kawałki kory brzozowej maceracji na zimno w oliwie z oliwek uprzednio nieco zraszając ją 70% metanolem, mam zamiar odstawić na 4 tygodnie, gdzieś czytałem że betulina rozpuszcza się w olejach, czy ktoś wie coś więcej na ten temat, coś z tego będzie czy ogólnie całe przedsięwzięcie pozbawione jest głębszego sensu ?

13 mar 2025, o 14:43

Post Re: Betulina - rozpuszczalność w tłuszczach
A co chcesz uzyskać?

13 mar 2025, o 20:15

Chodzi mi o ekstrakcję betuliny z surowca roślinnego za pomocą oliwy z oliwek w temperaturze 25 stopni C, czy da to jakiekolwiek rezultaty

13 mar 2025, o 21:12

Oliwę z oliwek która zawiera betulinę, czy będzie miała jakiekolwiek stężenie betuliny w sobie po takiej maceracji, czy betulina nie rozpuszcza się jednak w tłuszczach i trzeba spróbować czegoś innego

13 mar 2025, o 21:23

Wszędzie jak teraz szukam jest napisane że rozpuszcza się w dichlorometanie, chloroformie, etanolu, metanolu a nigdzie nie mogę znaleźć czegoś co wydaję mi się kiedyś czytałem o betulinie a mianowicie o tym że rozpuszcza się w tłuszczach typu oliwa z oliwek właśnie ale nie jestem tego pewny czy coś mi się nie pomyliło stąd też moje pytanie bo nigdzie nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi

13 mar 2025, o 21:34

Chodziło mi bardziej o to, co chcesz później zrobić z otrzymanym preparatem. Jeżeli chcesz go później spożywać w celach zdrowotnych, to na pewno nie radzę stosować metanolu. Metanol jest trujący.
Skoro znalazłeś informację, że rozpuszcza się w etanolu, to bezpieczniej użyć etanolu (spirytus).
Znalazłem przykładowy produkt z kory brzozy:

https://www.kropleziolowe.pl/p/24155732-kora-brzozy-betulina-krople-zio-owe-nalewka-50-ml?srsltid=AfmBOooAVKkP2AhP2poUOn13WUw3QrNUgp-ZYdNYWPn0SVcDqUX9AdR8

W składzie masz podaną informację, etanol 40%, czyli tyle co w wódce.

Trudno odpowiedzieć bez danych w jakim stopniu betulina rozpuszcza się w oliwie z oliwek, trzeba by poszukać danych literaturowych. Intuicyjnie, więcej betuliny rozpuści się w etanolu niż w oliwie z oliwek.

14 mar 2025, o 17:29

Akurat tutaj właśnie nie chcę używać alkoholu, tak chodzi mi o właściwości prozdrowotne, macerat na własny użytek, w wodzie wiem że betulina praktycznie nie rozpuszcza się, alkoholu używać nie chcę a co do oliwy niestety wciąż nie jestem pewny, poszukam ponownie, może natrafię na coś podnoszącego ten temat, dziękuję za chęć pomocy

14 mar 2025, o 19:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]