Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Metyloamina-utlenianie? 
Autor Wiadomość
@MODERATOR

Post Metyloamina-utlenianie?
Mam podane w tablicach że taka reakcja zachodzi.Tylko jest potrzebny kwas Caro H2SO5 a właściwym utleniaczem jest kwas trifluoronadtlenooctowy.Czy taka reakcja zajdzie pod wpływem CCl3COOOH i stężonym kw.H2SO4?W końcu dla nitrometanu warto się pofatgować no nie?

9 paź 2005, o 13:09

matyloamina jest wystarczająco poszukiwanym substratem do MW żeby sią z nią nie pier..... - CH3NH2*HN03
a jak musisz otrzymywać CH3N02 to prędzej z reakcji: ClCH2C00Na+NaN02
jest jeszcze taka ciekawa metoda np. z pikramidu pod wpływem H2S04(100%)+ H202(98%) powstaje z wydajnością 93% tetranitrobenzen

9 paź 2005, o 23:11
Utlenianie metyloaminy do nitrometanu jest IMHO trudne i b. kosztowne - metyloam. jest b. lotna; nitrometan łatwopalny, do tego utleniacz - może się zapalić! Jest kilka teoretycznie metod przeprowadzenia utleniania 1-rz amin do nitrozw., ale szczerze mówiąc, dla metyloaminy nigdzie nie widziałem preparatu. Nitrometan jest dość tani, a kwas trichlorooct. (nie mówiąc o trifluoro) b. drogi (musisz go użyć sporo ponad 1 równoważnik!).

vauen0: masz jakieś odnośniki do tej metody syntezy tetranitrometanu? Wygląda mi to bardzo ciekawie!

11 paź 2005, o 10:45

wieeeeedziałem :lol: , że się zainteresujesz ale jak pisałem - to z Urbańskiego IV t. a tam tylko wszystko wspomniane jest po łebkach str. mogę podać - było jeszcze tylko że 30C ale mi się nie podoba ten wysokoprocentowy H202 a powstaje tetra nitro benzen, a nie tetra nitrometan

11 paź 2005, o 13:28

TNM to się nie opłaca robić ma TYLKO około K=ok.425 ml w skali Trauzla
zmieszany z paliwem wg. Urbańskiego

11 paź 2005, o 13:53
TNM to się nie opłaca robić ma TYLKO około K=ok.425 ml w skali Trauzla
zmieszany z paliwem wg. Urbańskiego

TNM ma też inne zastosowania. Jest b. dobrym odczynnikiem nitrującym, szczególnie przydatnym do nitrowania olefin. A przy okazji odczynnikiem piekielnie niebezpiecznym ;)

11 paź 2005, o 14:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]