Mam pytanie (z czystaj ciekawości). Kwas pikrynowy reaguje z wszystkimi metalami (łącznie z rtęcią)? Reakcja zachodzi równierz na związki w których są atomy metalu, np. na Mg, na który działamy wodą? Jak już mówiłem, chodzi jedynie o zaspokojenia ciekawości.
3 sty 2006, o 19:51
Anonymous
Czekaj, czekaj nie wiem czy dobrze zrozumialem ale mowisz o tym ze Mg reaguje z wodą? Reaguje tylko jego tlenek tworzac wodorotlenek, ale pewnie to wiesz, moze zle zrozumialem. Kwas pikrynowy jest silnym kwasem wiec pewnie reaguje z kazdym metalem i tworzy jeszcze mniej stabilne jego sole
4 sty 2006, o 16:59
Anonymous
Uczciwie przyznam, że nie wiem jak jest z reagowaniem z metalami szlachetnymi, ale szczerze mówiąc, bardzo wątpię...
4 sty 2006, o 17:54
Tchemik
@ADMINISTRATOR
Dołączył(a): 10 gru 2003, o 00:09 Posty: 735 Lokalizacja: Warszawa
Mg tez z woda reaguje, lecz na cieplo.
Czy TNF reaguje z metalami... Tak, ale nie ze wszystkimi bo nie jest az tak silnym kwasem.
Nie wiem czy reaguje z rtecia, ale osobiscie powiem Ci ze ja bym nie kombinowal z pikrynianami metali ciezkich.
Dołączył(a): 11 sie 2005, o 13:17 Posty: 567 Lokalizacja: Warszawa
Moim zdaniem ten temat powinien się znaleść w komnacie "Materiały Wybuchowe"...
5 sty 2006, o 20:06
2pio
Tchemik napisał(a):
Meyer podaje ze TNFPb jest bardzoiej wrazliwy na tarcie niz trinitrorezorcynian olowiu, a jego wrazliwosc na uderzenie to 2,5 Nm.
Pozdro Tchemik
o XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXx (ocenzurowano)
to piurko wystarczyło by.... a tak samo jest z Cu i Ag ? powinny być mine wrażliwe ale ten TNFPB to SZOK myślałem że 2,5cm lub 0,25 nie ale nm... masakra.
_________________ Pozdrawiam
2pio
5 sty 2006, o 22:37
Anonymous
2pio, tu nie chodzi o nanometry
5 sty 2006, o 22:48
Anonymous
Chodzi o reakcję Mg z wodą. Reakcja zachodzi stabilnie. Wiem, bo sam to kiedyś robiłem. Na wstążkach Mg powstają takie bombelki. Co do przestrogi, to rozumiem. Chodzi mi tylko o informację, czy reaguje także z tego typu związkami.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości