Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
karbonyl + tlenochlorek fosforu ???
Czy działając na grupę karbonylową tlenochlorkiem fosforu dokona się wymiany atomu tlenu na dwa atomy chloru? Chodzi mi dokładnie o podziałanie tlenochlorkiem fosforu na układ laktamowy. Czy bedzie tak, jak napisałam powyżej, czy może powstanie chlorolaktim, np na skutek chlorowania formy tautomerycznej laktamu???
18 sty 2006, o 20:38
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
hmm....Stawiam, że nie zastąpisz tlenu chlorem
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
18 sty 2006, o 23:06
Oxygenium
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
też tak myślę. Tylko co, w takim razie, mogłoby zajść A pięciochlorkiem fosforu poszłoby chlorowanie?
21 sty 2006, o 18:33
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
z tym PCl5 to też obstawiam, że nie pójdzie, w końcu są to związki używane do otrzymywania chlorków kwasowych przez zastąpienie chlorem grupy hydroksylowej, obecność atomu tlenu czy azotu na tyle zmienia właściwości karbonyla, że wydzielono dla nich odrębne klasy. Nie jestem pewien czy aldehydy i ketony reagują z PCl5 albo PCl3O
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 11 gości