Autor |
Wiadomość |
patryk_ja
|
Dekarboksylacja kwasu cytrynowego
Sześć! Ostatnio probowałem sobie dekarboksylowac kwas cytrynowy za pomocą rozkładu termicznego. Mam pytanie, czy cos z tego wyjdzie, czy z kwasu cytrynowego "odpadną" dwie cząsteczki dwutlenku węgla i powstanie mi lotny alkohol propylowy(lotny bo podgrzany bedzie )? probowalem cos takiego robic, to jednym razem wyszlo mi cos spirytusowatego, a drugim razem (tylko ze kw. cytrynowy Oetkera byl, to moze czegosa tam dosypuja) to wyszedl mi jakis smierdzacy gaz, nie gryzacy jak ten poprzedni tylko hmmm... jakis taki fuu... Wiec, czy kwasek cytrynowy po ogrzaniu dekarboksyluje do alkoholu propylowego?
|
5 lut 2006, o 13:59 |
|
|
Kein
Dołączył(a): 14 gru 2005, o 19:30 Posty: 693 Lokalizacja: Grudziądz / Gdańsk
|
To jest element cyklu Krebsa jeżeli sie nie myle, cyklu przemian kwasów organicznych ich dekarboksylacji i dehydrogenacji. I do tego potrzebne sa jakieś enzymy. Czyli w przypadku twojego doświadczenia to nie wyjdzie ci to co chciałbyś żeby wyszło, chyba że zastosujesz katalizator.
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
|
5 lut 2006, o 16:40 |
|
|
patryk_ja
|
Probowałem szukac cos na necie ale własnie nic nie znalazłem... z tego co sie nie myle to w cyklu Krebsa nie ma alkoholu propylowego jako produktu przejściowego... Zaznacze ze wykonujac to doswiadczenie probówka byla czysciutka, kwas stopił mi się, po czasie zaczęły powstawac kłęby białego, gryzącego dymu... nie moze to być hmmm nic ten dym :D
|
5 lut 2006, o 17:08 |
|
|
Kein
Dołączył(a): 14 gru 2005, o 19:30 Posty: 693 Lokalizacja: Grudziądz / Gdańsk
|
w cyklu krebsa nie ma alkoholu jako produktu przejściowego. Jednak chciałem porównać przemiany kwasu cytrynowego, a dokładnie jego dekarboksylacji i uzmysłowić ci że tamta przemiana wymaga katalizatora, wieć moze w przypadku twojego doświadczenia takze potrzebny jest stosowny katalizator, pozatym skad wziełeś ten przepis. Wiem że cytrynian pod wpływem temperatury chyba sie rozkłada na jakieś proste zw. nieorganiczne, ale nie jestem pewien.
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
|
5 lut 2006, o 17:17 |
|
|
patryk_ja
|
Ok, dzieki... Szukałem na necie własnie rozkładu termicznego kwasu cytrynowego, ale nic nie znalazłem, wiec wymyslilem wlasną interpretacje, aczkolwiek nie wiedzialem czy dobrą... na pewno wyszlo mi cos gryzącego co mozna skroplic, popróbujcie jak kcecie:
C3H4(OH)(COOH)3 -T-> C3H7OH + 3CO2
ale dzieki za odp :D to pewnie jakies inne szajse mi wychodza, nie mam jak sprawdzic czy to alk.
|
5 lut 2006, o 18:20 |
|
|
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
|
Podczas ogrzewania kwasu cytrynowego zachodzi dekarboksylacja połączona z dehydratacją i powstaje bezwodnik itakonowy (to właśnie te gryzące pary), izopropanolu z ten sposób nie otrzymacie.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
|
5 lut 2006, o 19:58 |
|
|
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
|
jest na to przepis na orgsynie
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
|
5 lut 2006, o 21:12 |
|
|
patryk_ja
|
Ok, dzieki Nic mi nie mówi ta nazwa, mógłbys cos mi podpowiedziec do czego to może słuzyć albo jakieś ciekawe zastosowania? patrzałem na necie to sie dowiedziałem ze przy robieniu jakichs włókien jest przydatny... a tak??:> z góry dzięki :DD:
|
5 lut 2006, o 22:47 |
|
|
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
|
NVX na pewno tam powstaje wiązanie egzocykliczne? to jakaś anomalia
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
|
7 lut 2006, o 20:05 |
|
|
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
|
W określonych warunkach bezwodnik itakonowy powstaje szybciej niż bezwodnik z wiązaniem w pierścieniu (czyli bezwodnik cytrakonowy - kontrola kinetyczna reakcji). Bezwodnik itakonowy można przeprowadzić w cytrakonowy (produkt trwalszy termodynamicznie) ogrzewając ten pierwszy.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
|
8 lut 2006, o 08:25 |
|
|