Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
rozpad ketonowy 
Autor Wiadomość

Post rozpad ketonowy
czy moglby ktos wyjaśnić mi na czym polega i jakich związków dotyczy rozpad ketonowy?

czy chodzi tu o kwasy beta-oksokarboksylowe?

11 lut 2006, o 16:59

- jeżeli na acetylooctan etylu CH3-CO-CH2-COOC2H5 podziała sie np wodorotlenkiem sodu, to podstawi się jeden z proton ów w cząsteczce powyższego estru
- jeżeli teraz podziałasz na taką sól sodową np. jodkiem alkilu, to ten atom sodu wymienisz na alkil
- powstaje acetyloester, w którym jeden ruchliwy proton w łańcuchu został podstawiony: CH3-CO-CH(alkil)-COOC2H5. Gdyby teraz na niego podziałąć rozcieńczoną zasadą, to dojdzie własnie do rozpadu ketonowego, w wyniku którego powstaje keton, etanolan sodu i dwutlenek węgla:

CH3-CO-CH(alkil)-COOC2H5 + HONa -> CH3-CO-CHH(alkil), czyli jest keton + CO2 (dwutlenek węgla) + C2H5ONa

zamiast jodku alkilu można podstawić jakiś dłuższy łańcuszek, zawierający dodatkowy podstawnik / podstawniki i po rozpadzie kwasowym ciekawsze produkty

12 lut 2006, o 23:11

TRZYMAJCIE ZA MNIE KCIUKI!!!!!

13 lut 2006, o 14:40

To koniecznie napisz, jak Ci poszło, jakie wrażenia po examie i jakie były pytania - tak dla zaspokojenia ciekawości :)))

13 lut 2006, o 19:45

Egzamin nie był trudny. Zakres materiłu jakie obejmowały pytania był dosyć ogólny. Szczerze mówiąc uczyłem siętrudniejszych rzeczy. Było 12 pytań. Był właśnie rozpad ketonowy :P i rozpad kwasowy, mechanizmy: reakcji estryfikacj Fischera, dekarboksylacji kwasu szczawiowego pod wpływem temperatury, kondensacji aldolowej i kondenscji Cleisena, addycji elektrofilowej do sprzężonego dienu. W sumie to banały jak na polibude. może coś więcej bedzie w II semestrze. Wyniki mam w poniedzialek. Teraz robie dwa tygodnie odpoczynku od organicznej do za dużo jej ostatnio było.

14 lut 2006, o 17:01
pytanie na którym roku na Polibudzie i na jakiej ?????

14 lut 2006, o 19:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]