Witam, mam problem z tą nieszczęsną ninhydryną.
Podobno reaguje ona z aminą I-rzędową, no i moje pytanie brzmi co będzie produktem takiej reakcji?
Mam butyloaminę i ninhydrynę.
Czy inna amina (II-rzedowa, lub aromatyczna, też przereagują)?
Bardzo proszę o szybciutką odpowiedź, bo potrzebuję to na jutro!
Dzięki z góry i pozdrawiam
31 maja 2006, o 22:23
dumin
Zawsze ten sam barwny produkt:
_________________ "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein
1 cze 2006, o 06:38
Otellina
Wiem, że powstanie ten barwnik, ale co się dzieje z całym węglowodorem. Gdy działamy ninhydryną na aminokwas to powstaje barwnik a grupa COOH utlenia się do aldehydu, powstaje też CO2. A jeśli ja nie mam grupy COOH, tak jak w aminie? To co z tego powstanie? Sam CO2?
I napotkałam się z informacją, że to daje pozytywną reakcję tylko dla amin I-rzędowych. Czy to prawda?
1 cze 2006, o 10:20
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Otellina napisał(a):
a grupa COOH utlenia się do aldehydu
Redukuje się... A reszta chyba daje węglowodór o 1 węgiel krótszy czy jakoś tak [nie pamiętam już, pod wieczór sprawdzę]
2 cze 2006, o 15:47
Oxygenium
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
Ninhydryna, czyli wodzian 1,2,3-indanotrionu utlenia aminy alifatyczne do odpowiednich aldehydów z równoczesnym wydzieleniem cząsteczki amoniaku - więc masz odpowiedź, co z częścią "węglowodorową" aminy. ninhydryna redukuje się do 1,3-diketo-2-indanonu, który reaguje dalej z drugą cząsteczką ninhydryny oraz wydzielającego sie w pierwszym etapie amoniaku. w wyniku takiej kondensacji powstaja barwne produkty, najczęściej ciemnofioletowe, niebieskie lub purpurowe. Produktem ubocznym jest woda. reakcji ulegają aminy wszystkich rzędów oraz ich sole, poddając sól tej reakcji nalezy wpierw próbkę zobojetnić kilkuprocentowym r-rem węglanu sodu. reakcji ulegają równiez alfa-aminokwasy, powstaje tez aldehyd, ubozszy o jeden węgielek, amoniak i CO2. Amoniak reaguje dalej, jak powyżej
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości