Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Jak otrzymać nikotyne z kwasu nikotynowego.... 
Autor Wiadomość
**

Post Jak otrzymać nikotyne z kwasu nikotynowego....
Witam !!

Mam pytanie.... mianowicie chodzi mi o to ze mam kwas nikotynowy ( i tutaj mam dwa pytania):
- gdzies tam czytałem ze kwas nikotynowy to brunatna ciecz.... ja mam bialy proszek ??
- jak z tego otrzymać nikotyne ??
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpwiedź....
22v

22 cze 2006, o 20:39

Nie wiem, moze przez reakcje pyłu cynkowego z 2-chloro-N-metylopirolidyną i 2-chloropirydyną w dioksanie? Nie wiem na serios... dużo łatwiej jest Ci zliści tytoniu kwas nikotynowy wydobyć, na wikipedii masz: "W formie czystej jest bezbarwną i bezwonną cieczą, szybko utleniającą się na powietrzu do brunatnego kwasu nikotynowego. Łatwo rozpuszcza się w wodzie i można ją dość prosto wyodrębnić: z liści tytoniu, poprzez ekstrakcję wodną i destylację próżniową. " po co sie meczyc?Wikipedia cie wyręczy :D

22 cze 2006, o 21:12
@MODERATOR

Chłopie, przecież ci napisał, że ma kwas nikotynowy i chce wyodrębnić nikotynę, a nie że chce kwas...

22 cze 2006, o 21:16

sory dzisiaj usmiechniety jestem aż ZA bardzo i dokładnie nie doczytalem... hehe :) Ten cytat z wikipedii jest odnosnie nikotyny, a otrzymywanie to trza od kwasu nikotynowego CO2 odjąć, pewnie przez ogrzanie a nastepnie nalezaloby utworzyc tą 2-chloropirydyne utworzyc, ale nie wiem czy to udałoby sie przez po prostu chlorowanie w UV... sorki jak cos chrzanie, nie ejstem dzisiaj w stanie... :D

22 cze 2006, o 21:41

Naćpać nikotyną!! nieźle, przeciez to jedna z najgwałtowniej działajacych neurotoksyn (przytoczmy chociaz doświadczenia pana Supniewskiego z nikotyna i gołębiami), którą mozna potencjalnie zdobyć. Trzeba być naprawdę niespełna rozumu żeby wogóle mysleć o takich rzeczach, szczególnie odnosnie czystej nikotyny. A wracając do tematu to łatwiej jest uzyskać kwas z nikotyny niz na odwrót, podobnie jak nikotyne z tytoniu a nie z kwasu. Szczerze mówiac ODRADZAM się w to bawić. Ale znajac życie będziesz uparty, więc powiem że trzebaby kwas przeprowadziś w chlorek kwasowy (PCl3 lub SOCL2) a później juz gładko z N-metylopirolidyną (w DMF) i samo pójdzie w pozycję 2 (przynajmniej będzie zdecydowanie przewarzać w produkcie). Pamiętaj że otrzymasz racemat.

23 cze 2006, o 00:08
**

Dzieki !! no ale niema co marchaf 666 cpac nikotyne nc... LD50 - 50mg....
No cuz uparty jestem no ale co poradzish taki człowiek... Jeszcze raz dzieki, głwonie dla Ariona :)
To temat do kosza :)
Pzdr
22v

//niech zostanie o.r.s.

23 cze 2006, o 00:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]