Kwas mrówkowy da się przerobić na aldechyd mrówkowy?
JAk sie ma jeden związek do drugiego?
A jak się nie da to co mogę zrobić z 1l kwasu mrówkowego 85%?
8 paź 2006, o 08:34
Anonymous
przerobić na pewno się da, aleja nie bardzo wiem jak...
na logikę, skoro HCHO redukuje CuO i sam się utlenia do HCOOH, to musi też zachodzić reakcja odwrotna czyli:
HCOOH + Cu<sub>2</sub>O ==> HCHO + CuO
tylko pytanie z jaką wydajnością...
może też dać się zredukować węglem lub wodorem, ale to wszystko są moje własne teoretyczne przemyślenia, więc nie wiem co z tego wyniknie w praktyce.
8 paź 2006, o 09:44
Jesus
Dołączył(a): 30 sie 2006, o 16:24 Posty: 210 Lokalizacja: z Rzeszotar
kwas mrówkowy
Żeby ta reakcja zaszła to kwas mrówkowy musiałby być utleniaczem, a jest on przecież reduktorem (dzięki grupie -CHO). Niewiem jak z miedzią, ale z Ni to on reagował niezwykle powoli.
Pozdrawiam.
8 paź 2006, o 10:59
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
Najprościej wodorem..
8 paź 2006, o 13:14
Anonymous
Kwasy karboksylowe da sie redukowac tylko za pomoca bardzo silnych reagentow, takich jak np. LiAlH4.
Niestety nie da sie precyzyjnie przeprowadzic takich reakcji, by konczyly sie na etapie redukcji do aldehydu, poniewaz ten sam reagent powoduje redukcje aldehydow do alkoholi. Przeprowadzenie kwasu mrowkowego w aldehyd mrowkowy mozna zatem przeprowadzic w nastepujacy sposob:
1) Redukcja kwasu do alkoholu metylowego
2) Utlenienie alkoholu za pomoca reagenta utleniajacego alkohole specyficznie (np. PCC - dichromian pirydyny), konczac proces na etapie aldehydu.
8 paź 2006, o 14:00
Jakubik
Nie dodałeś tylko tego, że redukcje glinowogorkiem przeprowadza się w środowisku niewodnym, a dodanie kropelki wody zawsze kończy się pożarem, a tu jest 85% roztwór kwasu.
_________________ Pozdrawiam Wszystkich!
31 paź 2006, o 23:37
Anonymous
Malachiasz napisał(a):
Kwasy karboksylowe da sie redukowac tylko za pomoca bardzo silnych reagentow, takich jak np. LiAlH4. Niestety nie da sie precyzyjnie przeprowadzic takich reakcji, by konczyly sie na etapie redukcji do aldehydu, poniewaz ten sam reagent powoduje redukcje aldehydow do alkoholi. Przeprowadzenie kwasu mrowkowego w aldehyd mrowkowy mozna zatem przeprowadzic w nastepujacy sposob: 1) Redukcja kwasu do alkoholu metylowego 2) Utlenienie alkoholu za pomoca reagenta utleniajacego alkohole specyficznie (np. PCC - dichromian pirydyny), konczac proces na etapie aldehydu.
To chyba będzie najlepsze rozwiązanie (przynajmniej teoretycznie, bo ja bym wolał się "nie bawić" metanolem
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości