Autor |
Wiadomość |
Anonymous
|
Kwas Mlekowy
Mam pytanie , czy wie ktoś może jak można otrzymać kwas mlekowy z siadłego mleka ?
dzięki za odpowiedzi
POZDRO
|
2 gru 2006, o 20:34 |
|
|
eko osiem[*]
|
odp.
Robisz sobie jaja czy pytasz poważnie
eko.
|
3 gru 2006, o 01:11 |
|
|
Marek
*
Dołączył(a): 4 wrz 2004, o 09:40 Posty: 115 Lokalizacja: dworzec centralny Warszawa
|
Może sprowadź pH mleka do jak najniższej wartości i przedestyluj je z parą wodną. Wtedy w destylacie będziesz miał wodę wraz z rozpuszczonymi w niej składnikami kwaśnymi mleka (chyba głównie kwas mlekowy). Teraz wodę możesz oddestylować pod próżnią i zostanie ci kwas mlekowy.
Zakładam że amnokwasy po zakwaszeniu mocnym kwasem utworzą sole i nie będą destylować z parą wodną.
_________________ la mayyitan ma qadirun yatabaqa sarmadi
fa itha yaji ash-shuthath al-mautu gad yantahi
|
3 gru 2006, o 10:19 |
|
|
Anonymous
|
dzięki za odpowiedz
POZDRO..!
|
3 gru 2006, o 15:12 |
|
|
wojtex
**********
Dołączył(a): 28 lis 2006, o 14:14 Posty: 416
|
Nie robiłbym destylacji z parą wodną. Najpierw oddzieliłbym serwatkę od sera. Następnie poddałbym serwatkę zakwaszeniu i destylacji próżniowej w celu wydzielenia kwasu mlekowego.
|
3 gru 2006, o 15:46 |
|
|
DMchemik
*******
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
|
biorąc pod uwagę że stężenie tego kwasu jest niskie, najpierw może lepiej jest to zatężyć
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
|
3 gru 2006, o 21:30 |
|
|
wojtex
**********
Dołączył(a): 28 lis 2006, o 14:14 Posty: 416
|
To jest chyba dobry pomysł... czyli wymagałoby to dodania do serwatki zasady, odparowania nadmiaru wody, zakwaszenia pozostałości i próżniowej destylacji frakcyjnej zakwaszonego roztworu.
|
3 gru 2006, o 22:09 |
|
|
Elmo
@MODERATOR
Dołączył(a): 28 lis 2005, o 20:10 Posty: 608 Lokalizacja: Kraków
|
Jak juz zalozyliscie taki temat to mam pytanie: W sloiku z kwasem mlekowym powstaly takie biale klebki. Co to moze byc?
|
5 gru 2006, o 11:12 |
|
|
DMchemik
*******
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
|
jak znam życie to pleśń.....
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
|
5 gru 2006, o 16:26 |
|
|
Anonymous
|
|
5 gru 2006, o 16:47 |
|
|
chemik grus
|
heh to nie pleśń to kazeina
|
5 gru 2006, o 16:58 |
|
|
Anonymous
|
Kazeine można dostać bez problemu w dobrych sklepach wędkarskich.
Jest używana jako dodatek do wykonywania kulek karpiowych.
/MaLuTkI to są tez leszczowe, płociowe etc. ?:) kulki proteinowe a nie karpiowe
|
5 gru 2006, o 17:20 |
|
|
DMchemik
*******
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
|
przeczytajcie jeszcze raz: chodzi o słoik z kwasem mlekowym, a on jak najbardziej może spleśnieć, nie takie rzeczy widziałem spleśniałe...
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
|
5 gru 2006, o 17:48 |
|
|
Mareo
**
Dołączył(a): 19 wrz 2005, o 21:22 Posty: 412
|
powąchaj i już wiesz czy pleśń, czy nie :d
mi na działce ubranie splesniało
_________________ Nigdy nie zrobiłem żadnej mieszanki pirotechnicznej ani materiałów wybuchowych, a wszystko to co piszę to totalne kłamstwa lub rzeczy skopiowane z innych stron.
|
5 gru 2006, o 17:58 |
|
|
Anonymous
|
kwas mlekowy znajduje się w serwatce?
jeśli tak to jakiej serwatki używamy????
jeśli mleko zrobi się kwaśne to na wieszchu powstaje biała warstwa , ( nie wiem dokładnie z czego się składa : kwaśna śmietana , ser , i coś tam jeszcze , ale to jest mało istotne)
pod tą warstwą znajduje się serwatka..
Można jeszcze tak:
Kwaśne mleko gotujemy i na wieszchu powsaje bardziej zbita warstwa białego sera , no i serwatka tylko tyle że ona jest podgrzana(parzona)
I teraz mam pytanię z jakiej serwatki można otrzymać kwas mlekowy z surowej nie gotowanej , czy parzonej ( gotowanej)
dzięki za odpowiedzi
POZDRO !
|
5 gru 2006, o 20:24 |
|
|
wojtex
**********
Dołączył(a): 28 lis 2006, o 14:14 Posty: 416
|
A o to trzeba chyba mleczarzy zapytać?
nie sadze by znali na to pytanie odp.-eko.
|
5 gru 2006, o 23:42 |
|
|
chemik grus
|
ale kazeina potrafi się wytrącać z dnia na dzień nawet jeśli "kwas mlekowy" nie jest mętny bo tam białka się chyba łączą w inne odmiany aż dojdzie do kazeiny
|
6 gru 2006, o 20:07 |
|
|
Anonymous
|
A jeśli mogę wiedzieć to jakiej zasady mogę dodać do kwasu mlekowego?
jeśli dodam wodorotlenku sodu , to otrzymam mleczan sodu ?
jeśi następnie dodam kwasu i przedestyluje to otrzymam kwas mlekowy .... ?
POZDRO""
|
9 gru 2006, o 00:23 |
|
|
Arion
***
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
|
Przede wszystkim należałoby spróbować odpowiedzieć sobie na pytanie czy aby na pewno kwas mlekowy jest lotny z parą wodną a jeśli tak (w co raczej wątpię) to jakie z pośród składników kwaśnego mleka jeszcze prócz tego kwasu będą lotne z para wodna i w jakim stopniu i jak należałoby się ich pozbyć. A druga sprawa to taka, czy aby na pewno kwaśne mleko jest najlepszym surowcem do otrzymywania tego kwasu. Pomijając kwestie jak z mieszaniny pofermentacyjnej wyciągnąć ten kwas sugerowałbym raczej spróbować zaszczepić kultury bakterii serwatkowych w jakiejś bogatej w cukry (np glukozę z apteki) pożywce, która na pewno byłaby mniej kłopotliwa zarówno pod względem przygotowania jak i późniejszego przerobu. Dobrym rozwiązaniem byłoby sporządzenie roztworu glukozy (ew zwykłego cukru, choć tego nie jestem do końca pewien) o zawartości cukru zbliżonej do takiej jak w mleku (ok 4,5%). Można spróbować pracować na wyższych stężeniach ale dochodzi dodatkowo kwestia wiązania powstającego kwasu (np buforowanie r-rem Ca(OH)2 ) oraz wpływ parametrów roztworu (pH, ciśnienie osmotyczne, zmiany składu w czasie, starzenie się kultury bakteryjnej itd) w trakcie trwania procesu, jednakże w zamian otrzymalibyśmy produkt o wyższej zawartości interesującego nas produktu. Do tego dochodzi jeszcze kwestia sporządzenia pożywki mineralnej, ale istnieje na nie wiele przepisów. jak jakiś znajdę to podrzucę na forum. Zainteresowanych głębiej tą tematyką zachęcam do literatury: "Mikrobiologia techniczna i higiena żywności" / Ewaryst Elimer, Eugeniusz Gajos.
Pozdrawiam
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
|
9 gru 2006, o 14:22 |
|
|
Kein
******
Dołączył(a): 14 gru 2005, o 19:30 Posty: 693 Lokalizacja: Grudziądz / Gdańsk
|
no tak, dzięki użyciu bakteri serwatkowych otrzyma się tylko i wyłącznie enancjomer R
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
|
9 gru 2006, o 18:04 |
|
|
chemik grus
|
Tak otrzymasz tak czysty kwas melkowy. Tak samo robi się kwas masłowy...
|
9 gru 2006, o 18:23 |
|
|
Anonymous
|
dzięki za odpowiedzi
Gdzieś czytałem że bakterię te którę powodują fermentację mlakową
i mogą żywić się skrobią
więc mam pytanie , jeśli bym dodał trochę skrobi do kwaśnego mleka bakterię miały by czym się żywić """.
więc mleko lepiej by skwaśniało? nie wiem czy to prawda , ale pytam z ciekawości , bo zanim wyprubuję to wolę wiedzieć na 100 % , i nie lubie marnować substancji .
POZDRO""
|
10 gru 2006, o 02:10 |
|
|
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
|
Bakterie mlekowe...zajmuję się oprócz chemii mikrobiologią, chciałem juz wcześniej pisac na temat bakterii mlekowych. Otóż oprócz tych bakterii w mleku są inne mikroby, które odżywiaja się skrobią. Spowodujesz jedynie wzrost różnych kolonii bakterii występujących w mleku. Istnieje możliwość hodowli bezpośredniej bakterii mlekowych w celu uzyskania kwasu mlekowego, ale tym "cudactwem" zajmują się bakteriolodzy i biotechnolodzy Poza tym musiałbyś oddzielić szczep pałeczek mlekowych od innych szczepów, przenieść szczep na odpowiednio spreparowaną pożywkę na szalce Petriego, następnie do cieplarki... ale to już chyba wyższa szkoła jazdy Tak więc polecam pierwszą metodę - sprawdzona, tym bardziej, że nie lubisz marnować substancji.
Pozdrawiam Alchemik
P.S. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o biotechnologii - www.biotechnolog.pl
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
|
10 gru 2006, o 09:32 |
|
|
Anonymous
|
DZIĘKI ZA ODPOWIEDZI
Czyli do produkcji kwasu mlekowego moge użyć serwatki?
Ale mam pytanie której :
Jeśli zostawię kwaśne mleko , to po kilku dniach zrobią się dwie warstwy , do góry zostanie ser biały( tak jakby) a na dnie zostanie płyn (serwatka)
druga metoda to:
Jeśli zagotuję takie właśnie kwaśne mleko , to biały ser który jest na górze zlepi się w bardziej zbitą grutkę , i zostanie serwatka , tylko tyle że będzie ona parzaona
I teraz nie wiem której serwatki użyć do produkcji kwasu mlekowego czy surowej czy parzonej , nie wiem czy kwas mlekowy nie ulega rozpadowi s pod wpływam ciepła ..
dzięki za odpowiedz
POZDRO..
|
10 gru 2006, o 22:22 |
|
|
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
|
Na to pytanie nie znam odpowiedzi. Pogadaj najwyżej z jakąś babcią, co na wsi robi twaróg Ewentualnie poszperaj na necie...
Ale może póki co to nie kombinuj za dużo z tą serwatką, bo jeszcze otrzymasz skutek odwrotny od zamierzonego...
Powodzonka
Pozdrawiam Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
|
10 gru 2006, o 22:42 |
|
|