Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
synteza indolu 
Autor Wiadomość

Post synteza indolu
Witam! Wiem że temat syntezy indolu już był poruszany :) lecz już nie działają do niego ani linki ani nic :) Tak więc pytanie moje, czy dojdzie do reakcji między o-aminotoluenem a kwasem mrówkowym i produktem reakcji będzie indol? Ktoś podawał link do syntez podstawionych indolu, czy może macie ejszcze link? :D Pozdrawiam

28 paź 2006, o 17:32

w reakcji o-aminotoluenu (o-toluidyny) z kwasem mrówkowym powinno dojśc do podstawienia jednego protonu grupy NH2 grupą formylową. Następnie na produkt działa się etanolanem sodu albo t-butanolanem potasu i powinien powstać indol. Jest to met. Madelunga. Inna metoda to indolizacja Fishera - formylowanie fenylohydrazyny. W powstałym produkcie przejściowym ma miejsce przegrupowanie, na skutek czego jeden "zbędny" atom azotu jest usuwany w postaci amoniaku i powstaje indol.

28 paź 2006, o 21:40

Dzieki za odpowiedź :) ogolnie chemii ja sie dopiero uczę ale nie mam książek zabardzo ani nic wiec nie wszystko rozumiem jeszcze... metodę Fishnera znam, gdyż jest ona także metodą otrzymywania tryptamin :) a czy mogłbyś mi coś więcej powiedzieć na temat metody Madelunga, gdyż nic znaleźć nie mogłem? Jak przebiega reakcja N-formylo-o-toluidyny z etanolanem sodu?

29 paź 2006, o 13:26
*

O tej syntezie z o-toluidyną nie wiele mi wiadomo, natomiast reakcje Fishera będzie przebiegać z bardzo niską wydajnością ok. 20%.
Reakcja Fischera sprawdza się głównie gdy chcemy otrzymać pochodne indolu podstawione w pozycji 2 i 3.

31 paź 2006, o 16:32

natomiast reakcje Fishera będzie przebiegać z bardzo niską wydajnością ok. 20%.
Reakcja Fischera sprawdza się głównie gdy chcemy otrzymać pochodne indolu podstawione w pozycji 2 i 3.

Co do reakcji Fishera nie zgodze się, wydajnośc nie musi być az tak niska - ja robiłam indolizację Fishera na pewnym ketonie cyklicznym i wydajnośc była rzędu 80 %. Rzeczywiscie łatwiej jest otrzymac pochodną indolową, wychodząc z N-acylo-o-toluidyny, niz N-formylo

31 paź 2006, o 20:57
*

Tak nawiasem mówiąc gdzie można kupić indol dużo i hurtem?

2 lis 2006, o 14:55

znalazłęm jeszcze pare syntez indolu które nie zostały omówione:
http://en.wikipedia.org/wiki/Leimgruber ... _synthesis
http://en.wikipedia.org/wiki/Bartoli_indole_synthesis
http://en.wikipedia.org/wiki/Reissert_indole_synthesis

5 lis 2006, o 12:56

Uwazaj na dzielnicowego ;) ale szczerze mowiac tez mnie ciekawi czy mozna kupic indol ew. tryptofan.

18 lis 2006, o 02:16

O metodach syntezy indolu i jego pochodnych mozna poczytac w mądrościach:
1. Name Reactions in Heterocyclic Chemistry, J.J. Li, 2005
2. Indoles. Best synthetic Methods, R.J. Sundberg, 1996
Obie książki były dostepne w poscie "porcyjka"

18 lis 2006, o 14:15
*

Z tego co wiem to indol powstaje przy koksowaniu węgla i jest obecny w smole koksowniczej.
Może koksownie nim dysponują?

25 lis 2006, o 12:16
*

Niektóre opdczynniki są tu dosyć drogie. Indol nie powinien być taki drogi, jest produkowany w Polsce i to nawet w sporych ilościach.

Edytuj posty jesli jeszcze nie znasz to jest taka funkcja dla usera !!

27 gru 2006, o 11:04

Zakładając Twoje dobre intencje podaje przepis który znalazłem w Voglu:

N-Formylo-o-toluidyna [N-(2-fnerylofenylo)formamid]. W kolbie kulistej o pój. 100 ml,
zaopatrzonej w chłodnicę zwrotną, wymieszać 43 g (43 ml, 0,4 mol) o-toluidyny i 21 g
(17,5 ml, 0.4 mol HCOOH) 90-proc. (wag.) kwasu mrówkowego, po czym mieszaninę
ogrzewać na wrzącej łaźni wodnej przez 3 godz. Następnie wymienić chłodnicę zwrotną na
nasadkę destylacyjną Claisena oraz chłodnicę powietrzną przystosowaną do destylacji pod
zmniejszonym ciśnieniem i destylować produkt, stosując pompę wodną. Zbierać formylo-o-toluidynę jako frakcję o tw. 173-175°C/33.2 hPa (25 mmHg). która po ochłodzeniu
krzepnie, tt . 57-59°C; wydajność wynosi 43 g (80%). Czysty związek, o tt. 61°C, można
otrzymać w wyniku krystalizacji z benzyny lekkiej (m'. 40-60°C).
Indol. W kolbie o pój. 250 ml, zaopatrzonej w chłodnicę zwrotną zabezpieczoną rurką
z chlorkiem wapnia, sporządzić roztwór metanolanu sodu w 125 ml bezwodnego metanolu,
używając 5.75 g i 0.25 mol) sodu. i dodać do niego 34 g (0.25 mol) N-formylo-o-toluidyny.
Następnie szybko dodać 50 g (0,51 mol) pokruszonego, świeżo stopionego octanu potasu (l)
i całość ogrzewać w temperaturze wrzenia, wstrząsając, aż cały osad się rozpuści. Następnie
oddestylować metanol pod zmniejszonym ciśnieniem (wyparka obrotowa), przenieść kolbę
pod wyciąg i połączyć z nasadką oraz chłodnicą do destylacji. Kolbę umieścić w łaźni ze
stopem Wooda i stopniowo zwiększać temperaturę do 300-350°C. W trakcie reakcji
oddestylowuje o-toluidyna oraz wydziela się tlenek węgla. Ogrzewanie należy kontynuować
do czasu zakończenia destylacji (ok. 30 min) i na koniec usunąć ślady o-toluidyny, stosując
ostrożnie niewielkie podciśnienie. Łaźnię grzejną usunąć, mieszaninę ochłodzić, poddać
rozkładowi przez dodanie 100 ml wody, po czym przeprowadzić destylację z parą wodną.
Z ochłodzonego destylatu wydzielają się bezbarwne płytki indolu; destylat ten trzeba lekko
zakwasić kwasem solnym, odsączyć kryształy pod zmniejszonym ciśnieniem i przemyć je
niewielką ilością zimnej wody. Wydajność indolu, o tt. 48-49°C, wynosi 5 g (17%). Czysty
związek, o tt. 52°C, można otrzymać przez krystalizację z benzyny lekkiej o tw. 40-60°C.
Uwaga, (l) Octan potasu należy ogrzewać w porcelanowej parowniczce do czasu otrzymania
klarownego stopu, następnie pozostawić do ochłodzenia w eksykatorze.

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

30 gru 2006, o 19:21
Post odp.
Marek napisał(a):

Jesli beda jeszcze tego typu zapytania to posypia sie ostrzezenia to nie saletra hee hee !! albo na temat lub śmietnik bo coś mi się widzi rozbrykany temacik mamy i bez reklamy zbędnej kto i gdzie !! ? eko.
pozdro
eko.

31 gru 2006, o 04:08
*

Dzięki Arion za przepis, ale wystarczyło tylko napisać, że jest w Voglu :)

31 gru 2006, o 15:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]