Autor |
Wiadomość |
patryk_wroc
|
Pochodne kwasu m-nitrobenzoesowego
witam
potrzebuje przepis na 2 pochodne kwasu m-nitrobenzoesowego ... chodzi o to by szybko je zrobić :-) i nie otrzymywać ich godzinami .... jesli znacie jakieś sposoby otrzymywania to bardzo proszę o propozycje
Dzięki
|
5 sty 2007, o 02:27 |
|
|
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
|
m-nitrobenzoesan sodowy ( ) i kwas m-aminobenzoesowy (najlepiej przez redukcje dwutionianem sodu)
/sativ/Mozna sie jeszcze posunąć do pochodnych sodowej i potasowej Ale to było trochę hamskie
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
|
5 sty 2007, o 15:01 |
|
|
Kein
Dołączył(a): 14 gru 2005, o 19:30 Posty: 693 Lokalizacja: Grudziądz / Gdańsk
|
Możesz ewentualnie jeszcze to zbromowć a za katalizator dac kłasa Lełisa FeBr3 i szybko masz bromo pochodną
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
|
5 sty 2007, o 15:33 |
|
|
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
|
to nie jest pochodna kwasu m-nitrobenzoesowego
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
|
5 sty 2007, o 18:06 |
|
|
wojtex
|
Nie bądźmy tacy pryncypialni . Skoro z kwasu nitrobenzoesowego można otrzymać kwas aminobenzoesowy, to ten ostatni pochodzi od tego pierwszego, czyli można nazwać ten drugi pochodną.
|
6 sty 2007, o 00:18 |
|
|
DMchemik
|
tak, ale znowu dojdziemy do absurdu, że etan to pochodna etanolu, bo można go otrzymać przez jego redukcję. A chemia jest wybitnie ścisłą nauką i na niejednoznaczności nie może sobie pozwolić
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
|
6 sty 2007, o 01:41 |
|
|
wojtex
|
W porządku, zdefiniuj zatem pochodną. Na takiej definicji oprzemy dalszą dyskusję.
|
6 sty 2007, o 15:47 |
|
|
Marek
*
Dołączył(a): 4 wrz 2004, o 09:40 Posty: 115 Lokalizacja: dworzec centralny Warszawa
|
Cyba najprościej byłoby zredukować grupę nitrową za pomocą Zn lub Fe w kwaśnym środowisku.
Również bardzo łatwo można by było otrzymać jakiś ester.
Osobiście wybrałbym którąś z tyc dwuch metod.
Na laborkach robiłem redukcję no i dosyć szybko się uwinołem.
_________________ la mayyitan ma qadirun yatabaqa sarmadi
fa itha yaji ash-shuthath al-mautu gad yantahi
|
7 sty 2007, o 11:21 |
|
|
patryk_wroc
|
:-)
Ok pochodne zrobiłem , mam nadzieje ze doktorek mi je zaliczy
Otrzmalem Anilid i Amid .... temp topnienia róznią się o kilka stopni w pierszym przypadku o 7-8 w drugim o 5-6 no ale moze nie będzie zle i nie będzie się czepiał
Temp Sprawdzane na termometrze w płaszczu grzejnym :-)
|
12 sty 2007, o 02:47 |
|
|
DMchemik
|
Kwa benzoesowy: pochodna toluenu, którego jeden atom C został utleniowy
do grupy karboksylowej
nitrozwiązek: pochodna węglowodoru, w której jeden atom H został podstawiony grupą nitrową
amina: pochodna węglowodoru w którym atom H został podstawiony amoniakiem, lub pochodna amoniaku, gdzie jeden atom H został podstawiony rodnikiem alkilowym lub arylowym
Aminokwas: pochodna dwufunkcyjna, w której jeden atom H został podstawiony grupą NH2, a jakiś atom węgla został utleniony do COOH
Pochodne kwasu m-nitrobenzoesowego to związki, które mozna wyprowadzić z układu macierzystego tego kwasu, bez naruszania grup funkcyjnych
Z definicji wynika, że amina nie jest pochodą nitrozwiązku
weź udział:
|
13 sty 2007, o 00:06 |
|
|
wojtex
|
W świetle tej definicji, aminopochodna (nie wiem dlaczego użyłem słowa pochodna) tego kwasu nie jest pochodną tego kwasu. Co więcej, jeśli nie wolno nam naruszać grup funkcyjnych, to również pochodne kwasów karboksylowych stosowane w analityce (np. Vogel) nie są pochodnymi bo naruszają grupę karboksylową. Wnioskuję, że podane definicje nie działają zbyt dobrze.
|
13 sty 2007, o 18:01 |
|
|
DMchemik
|
albo przynajmnie się ich nie respektuje odpowiednio. Ja podam pewien z jednej publikacji (sorry za offtop): "chemiluminescencję wykazuje lofina i jej pochodne" Więc teraz tak: sama lofina daje taką reakcję, o-hydroksypochodna (tu akurat okreslenie jest właściwe, że pochodna) lofiny też daje taką reakcję. Natomiast związek powstały przez uwodornienie, a więc amaryna nie wykazuje luminescencji, tak samo pochodne amaryny (a więc np. wspomniana hydroksypochodna) jej nie wykazują. Wniosek: amaryna nie jest pochodną lofiny, lofina nie jest pochodną amaryny. Zauważmy, że po uwodornieniu lofiny naruszamy jej grupy funkcyjne tworząc nowy układ macierzysty amaryny. Natomiast podstawiając jeden z atomów H inną grupą funkcyjną nie naruszamy układu macierzystego, stąd otrzymamy pochodną danego związku.
PS biorąc pod uwagę, że kwasy karboksylowe mają utlenioną jedną grupę metylową a są pochodnymi węglowodorów, to mogę się zgodzić, że nitrozwiązek jest pochodną aminy, jeśli potraktować grupę NH2 jako część szkieletu cząsteczki
weź udział:
|
20 sty 2007, o 01:17 |
|
|