Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Kofeina 
Autor Wiadomość
PROFESJONAŁ

Coffeinum+natrium benzoicum - czyli kofeina+benzoesan sodu, żaden azotan, hehe. W tym 'leku' jest pewnie z 40mg kofeiny... za 5 zyli.

Masz racje - pomyliło mi się z coffeinum nitricum

16 lis 2004, o 10:57
Przecież wiem że to nie jest czysta kofeina...podałem przykład kofeiny z apteki za 5.35 ;]
Ale działa dobrze przed wyjściem do szkoły ;]

16 lis 2004, o 22:16
@GŁÓWNY MODERATOR

Apropo odczynnika dragendorfa - moim zdaniem on strące albo jakieś kompleksy bizmutu i alkaloidów, albo jakieś nierozpuszczalne ich sole (to pierwsze jest bardziej prawdopodobne, chociaż mogą się tworzyć jakieś bizmutany)

18 lis 2004, o 17:35

No tak, a wszyscy zapomnieli o ETOPIRYNIE.
10 tabletek za 2zł zawiera w sumie 0,5g kofeiny...
nara

18 gru 2004, o 11:36

No to łyknij sobie 10 tabletek,,powodzenia, chyba że chcesz jakoś extrachować.

p.s sorka że odnawiam temat

28 gru 2004, o 22:45
Post Re: Kofeina
- Kawę bądź herbatę gotować w roztw. CH3COOH lub H2SO4 aby utworzyć rozp. sole kofeiny
- roztwór przesączyć, ochłodzić i dodawać NaOH
- w zimnym roztworze zacznie się wytrącać nierozp. kofeina
równanie reakcji:
octan kofeiny + NaOH --> kofeina + CH3COONa

witam czy zamiast NaOH do tego wyodrebniania mozna urzyć KOH? Czy mozna urzyc tez innych kwasów ? (np:cytrynowy, szczawiowy) Pozdrawiam Gofus

15 lut 2005, o 22:21
podobno można kofeine otrzymywać z mocznika czy ktoś wie jak ?

27 lut 2005, o 13:11
@GŁÓWNY MODERATOR

Heh otrzymywanie kofeiny z mocznika to czysty hardcore, o wiele łatwiej ją wyekstrahować. Bo synteza kofeiny z mocznika ma pewnie kilkanaście etapów.

27 lut 2005, o 16:22

Zużyłem kiedyś 2 paczki najtańszej herbaty którą zaparzyłem rozcieńczonym H2SO4.Przesączanie nie pomogło i "herbatka" była brunatno-mętna,po zalakalizowaniu wytrząsałem z chloroformem w rodzielaczu.Chytrzyłem na chloroformie i każdą partię oddestylowywałem zbierając chloroform z powrotem trwało to trochę i po kilku etapach zebrało się trochę krystalicznego osadu na dnie kolby.
Ale trzeba uważać żeby nie przedobrzyć z alkalizowaniem przesączu bo chloroform nie lubi silnie zasadowego środowiska - jak nie ma 4- rzędowych soli amoniowych w roztworze to raczej nie wda się w niepożądane reakcje ale mimo wszystko lepiej alkalizować sodą -nie NaOH.
Na koniec -chyba kofeinę można dostać w postaci tabletek 100 czy 200 mg -owych(pewnie to caffeinym natrium benzoicum) za kilka złotych fiolka ale nie wiem czy w każdej aptece sprzedadzą- ale widziałem na własne oczy taką fiolkę...studenci pomagają sobie zresztą nie tylko tym...przed egzaminami :oops:

6 mar 2005, o 12:42

odgrzebję trochę stary temat Czy kofeina rozpuszcza sie w toluenie cz.d.a?? Zobiłem wywar z herbaty i dodałem ok 160ml toluenu do 600ml esencji trząsałem trząsałem i odstawiłem na dobę mam teraz kilka warst górna toluen trochę zielonkawy kolejna jakiś brązowy syf miedzy klarownym toluenem a brązowym syfem jest widoczna granicza bardzo wyraźnie na której gdzie niegdzie widać kryształki ok 1mm .Kolejna warstwa to jasno brązowy syf następnie ciemnobrązowy syf a na koniec herbatka jestem ciekawy co mi mogło wyjść :? Raczej nikt mi tutaj nie powie co ale przynajmniej sie dowiem czy chociaż w tym toluenie jakaś kofeina się znajduje :) Niedługo to rozdziele i zapewne będę miec sporo brązowego syfu bo odparowaniu toluenu :wink:

13 wrz 2005, o 23:27

podobno można kofeine otrzymywać z mocznika czy ktoś wie jak ?

a można :)

Obrazek

kilka faktów na temat kofeiny dodatkowo

Kod:
Kofeina występuje w surowcach "purynowych"

Semen Coffeae- Nasienie kawy ( 0,3 - 2,5 % kofeiny)
 Folium Theae- Liść herbaty  ( 1,2 - 4,5 % kofeiny)
 Embrio Colae- Zarodek Kola ( 0,6 - 3,0 % kofeiny)
 Semen Cacao- Nasienie kakaowca ( 0,3 % kofeiny)

Kofeina jest substancją o wielokierunkowym działaniu. Działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy, jest analeptykiem ośrodka oddechowego, co jest wykorzystywane w leczeniu niektórych zatruć. Jest także psychoanaleptykiem, polepsza procesy kojarzeniowe, zmniejsza zmęczenie i senność. Rozszerza naczynia mózgowe i wieńcowe, słabo wzmaga diurezę. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, powinny więc jej unikać osoby z chorobą wrzodową.

Mechanizm ośrodkowego działania kofeiny nie jest do końca poznany. Przypuszcza się, że blokuje ona receptory wrażliwe na adenozynę.
Stosowana jest w lecznictwie jako analeptyk do wzmocnienia akcji serca, w migrenach, stanach zmęczenia, w zatruciach narkotykami i alkoholem. W większych dawkach (powyżej 0,5 g) powoduje podniecenie, bicie serca, a nawet skurcze tężcowe. Przy zatruciu powodującym hamowanie czynności ośrodka oddechowego stosuje się iniekcje zawierające kofeinę w dawce 100 - 250 mg.

z tego co mi wiadamo na skale przemysłową kofeine z kawy (produkcja kawy bezkofeinowej) (...) się rozpuszczalnikami w stanie nadkrytycznym. Z tego co mi się wydaje to konretnie CO2

pozdrawiam.

4 lis 2007, o 20:41

Gofus napisał(a):

Nie sądzę, żeby kofeina łatwo tworzyła octan. Podejrzewam, że jest to łatwo hydrolizująca sól. Ponieważ pKa kofeiny (3.6) jest niskie, pewnie takie sole trudno jest otrzymać w warunkach amatorskich.

4 lis 2007, o 22:20

z tego co mi wiadamo na skale przemysłową kofeine z kawy (produkcja kawy bezkofeinowej) (...) się rozpuszczalnikami w stanie nadkrytycznym. Z tego co mi się wydaje to konretnie CO2

To może proban-butan jak przy THC ?;p

5 lis 2007, o 16:54

Dokladnie. Kiedys ekstrachowali dichloromentanem ale ponoc zostawaly jakies reszti nieodparowane a jak wiadomo to jest niezly syf. A metoda SFE jest bardzo skuteczna i dosyc niedroga. Ma pewne wady ale na sklae przemyslowa stosuje sie wlasnie ja - tak jak napisales z uzyciem CO2

Zapraszam

16 lis 2007, o 14:34
**

Gofus napisał(a):

witam czy zamiast NaOH do tego wyodrebniania mozna urzyć KOH? Czy mozna urzyc tez innych kwasów ? (np:cytrynowy, szczawiowy) Pozdrawiam Gofus

Przyłączam się do pytania, gdyż niestety nie posiadam chloroformu i CH2Cl2 i nie mogę przeprowadzić ekstrakcji wg przepisu z vortalu :(

17 lis 2007, o 13:18

Znalazłem dla was cała ekstrakcje kofeiny ale po angielsku ;) jak ktoś będzie chciał można się pokusicie o przetłumaczenie ;)
Jest to jakiś preparat na labolatorium studenckie - instrukcja ;)

http://departments.oxy.edu/tops/Caffeine/CAFFEINE-S.pdf

A tutaj znowu instrukcja dla nauczyciela o co pytać studenta i jakie sa odpowiedzi ... między innymi czemu lepszy jest 1,1,1,-trichloroetan od wody :D
http://departments.oxy.edu/tops/Caffeine/CAFFEINE-T.pdf

PS.: swoją drogą chyba sam zrobię bo by się przydała na te zimowe dni :lol:

A tutaj troche bardziej skomplikowane... http://www.bibliobase.com/Chemistry/Brenstein/pdf_doc/42.pdf

Kontakt na PW :]

17 lis 2007, o 13:55

Koledzy mam pytanie czy Tetrahydrofuran C4H8O Będzie dobrym rozpuszczalnikiem organicznym i czy mogę go zastosować do ekstrakcji kofeiny ?? :lol:

16 gru 2007, o 12:04
@MODERATOR

THF jest z natury używany jako rozpuszczalnik....

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

16 gru 2007, o 14:32

Koledzy mam pytanie

a jak odpowie koleżanka, to może być? :wink:

GROX chemik napisał(a):
czy Tetrahydrofuran C4H8O Będzie dobrym rozpuszczalnikiem organicznym i czy mogę go zastosować do ekstrakcji kofeiny ?? :lol:

tetrahydrofuran (dlaczego piszesz go wielka literą?) bardzo dobrze rozpuszcza sie w wodzie ---> masz odpowiedź na swoje pytanie (przynajmniej w pewnym stopniu)

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/

16 gru 2007, o 16:16

Jasne że sie liczy zdanie koleżanki dziękuję za pomoc :) pozdrawiam..grox

16 gru 2007, o 22:35
@MODERATOR

17 gru 2007, o 03:17

Ja na zajęciach ekstrahowałem kofeinę chlorkiem metylenu. :D
muszisz pisac 3 posty ?? chyba nie /// doz

EDIT: doz, o co Tobie chodzi z tymi 3 postami ?? Przecież to mój 1. o ekstrakcji kofeiny, a to dokładny przepis:

W kolbie Erlenmeyera umieszcza się około 10 g (dwie torebki) herbaty, dodaje się ok. 40 ml wody i szybko zagotowuje się. Herbatę parzy się przez 2-3 minuty, po czym usuwa się torebki, a roztwór chłodzi w mieszaninie wody z lodem lub pod bieżącą wodą. Zimny roztwór wodny (...) się dwiema 10-mililitrowymi porcjami chlorku metylenu. Połączone ekstrakty suszy się nad bezwodnym siarczanem sodu, usuwa
środek suszący przez sączenie i ekstrakt zatęża się na wyparce obrotowej.

2 sty 2008, o 16:34

Wiem że kofeinę można wyekstrahować dolewając do filiżanki kawy ciekły CO2 :)

15 sty 2008, o 00:56

Wiem że kofeinę można wyekstrahować dolewając do filiżanki kawy ciekły CO2 :)

I to ma przyszłość :idea: :lol:

Obrazek
weź udział:

15 sty 2008, o 01:51

Znam też lepszy, łatwiejszy i ciekawszy sposób na ekstrakcje kofeiny :D :

Składniki:

-Węglan wapnia CaCO3 może też być węglan sodu Na2CO3
-Rozpuszczalnik organiczny np. chloroform lub każdy rozpuszczlnik organiczny, który nie miesza sie z wodą
-herbata około 100-120g

sposób przygotowania:

na początek zagotowujemy mocną herbate dodajemy do niej około 25g CaCO3 lub Na2CO3. dodajemy do roztworu 500ml wody i całość gotujemy przez okolo 1 h co jakiś czas mieszając by nie przypalić i po 1h studzimy do temp. pokojowej.Potem dodajemy ok. 60 ml rozpuszczalnika organicznego i wlewamy wszystko do większej butelki szklanej (razem z fusami).Całość wstrząsamy niezbyt silnie przez 5 minut. czekamy aż warstwa rozpuszczalnika oddzieli się od reszty.Teraz przelewamy wszystko do rozdzielacza i oddzielamy rozpuszczalnik organiczny z kofeiną pozostałość z rozdzielacza wylewamy z powrotem do butelki i ten roztwór w butelce znów zalewamy 60 ml kofeiny i powtarzamy powyzszą procedurę.Rozpuszczalnik z kofeiną oddestylowujemy i przez to oszczędzamy rozpuszczalnik i otrzymujemy kofeinę.Nie jest jej za duzo ale zawsze jest.

14 lut 2008, o 10:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona