Autor |
Wiadomość |
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
|
Masz racje - pomyliło mi się z coffeinum nitricum
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
|
16 lis 2004, o 10:57 |
|
|
Anonymous
|
Przecież wiem że to nie jest czysta kofeina...podałem przykład kofeiny z apteki za 5.35 ;]
Ale działa dobrze przed wyjściem do szkoły ;]
|
16 lis 2004, o 22:16 |
|
|
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
|
Apropo odczynnika dragendorfa - moim zdaniem on strące albo jakieś kompleksy bizmutu i alkaloidów, albo jakieś nierozpuszczalne ich sole (to pierwsze jest bardziej prawdopodobne, chociaż mogą się tworzyć jakieś bizmutany)
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
|
18 lis 2004, o 17:35 |
|
|
kmno4
Dołączył(a): 9 lip 2004, o 23:05 Posty: 419 Lokalizacja: z Krainy Deszczowców
|
No tak, a wszyscy zapomnieli o ETOPIRYNIE.
10 tabletek za 2zł zawiera w sumie 0,5g kofeiny...
nara
|
18 gru 2004, o 11:36 |
|
|
CTX
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
|
No to łyknij sobie 10 tabletek,,powodzenia, chyba że chcesz jakoś extrachować.
p.s sorka że odnawiam temat
|
28 gru 2004, o 22:45 |
|
|
Anonymous
|
Re: Kofeina
- Kawę bądź herbatę gotować w roztw. CH3COOH lub H2SO4 aby utworzyć rozp. sole kofeiny
- roztwór przesączyć, ochłodzić i dodawać NaOH
- w zimnym roztworze zacznie się wytrącać nierozp. kofeina
równanie reakcji:
octan kofeiny + NaOH --> kofeina + CH3COONa
witam czy zamiast NaOH do tego wyodrebniania mozna urzyć KOH? Czy mozna urzyc tez innych kwasów ? (np:cytrynowy, szczawiowy) Pozdrawiam Gofus
|
15 lut 2005, o 22:21 |
|
|
Anonymous
|
podobno można kofeine otrzymywać z mocznika czy ktoś wie jak ?
|
27 lut 2005, o 13:11 |
|
|
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
|
Heh otrzymywanie kofeiny z mocznika to czysty hardcore, o wiele łatwiej ją wyekstrahować. Bo synteza kofeiny z mocznika ma pewnie kilkanaście etapów.
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
|
27 lut 2005, o 16:22 |
|
|
Agilent
|
Zużyłem kiedyś 2 paczki najtańszej herbaty którą zaparzyłem rozcieńczonym H2SO4.Przesączanie nie pomogło i "herbatka" była brunatno-mętna,po zalakalizowaniu wytrząsałem z chloroformem w rodzielaczu.Chytrzyłem na chloroformie i każdą partię oddestylowywałem zbierając chloroform z powrotem trwało to trochę i po kilku etapach zebrało się trochę krystalicznego osadu na dnie kolby.
Ale trzeba uważać żeby nie przedobrzyć z alkalizowaniem przesączu bo chloroform nie lubi silnie zasadowego środowiska - jak nie ma 4- rzędowych soli amoniowych w roztworze to raczej nie wda się w niepożądane reakcje ale mimo wszystko lepiej alkalizować sodą -nie NaOH.
Na koniec -chyba kofeinę można dostać w postaci tabletek 100 czy 200 mg -owych(pewnie to caffeinym natrium benzoicum) za kilka złotych fiolka ale nie wiem czy w każdej aptece sprzedadzą- ale widziałem na własne oczy taką fiolkę...studenci pomagają sobie zresztą nie tylko tym...przed egzaminami
|
6 mar 2005, o 12:42 |
|
|
Pasterz
Dołączył(a): 25 wrz 2004, o 17:32 Posty: 138 Lokalizacja: Warszawa
|
odgrzebję trochę stary temat Czy kofeina rozpuszcza sie w toluenie cz.d.a?? Zobiłem wywar z herbaty i dodałem ok 160ml toluenu do 600ml esencji trząsałem trząsałem i odstawiłem na dobę mam teraz kilka warst górna toluen trochę zielonkawy kolejna jakiś brązowy syf miedzy klarownym toluenem a brązowym syfem jest widoczna granicza bardzo wyraźnie na której gdzie niegdzie widać kryształki ok 1mm .Kolejna warstwa to jasno brązowy syf następnie ciemnobrązowy syf a na koniec herbatka jestem ciekawy co mi mogło wyjść Raczej nikt mi tutaj nie powie co ale przynajmniej sie dowiem czy chociaż w tym toluenie jakaś kofeina się znajduje Niedługo to rozdziele i zapewne będę miec sporo brązowego syfu bo odparowaniu toluenu
|
13 wrz 2005, o 23:27 |
|
|
liske
|
a można
kilka faktów na temat kofeiny dodatkowo
| | | | Kod: Kofeina występuje w surowcach "purynowych"
Semen Coffeae- Nasienie kawy ( 0,3 - 2,5 % kofeiny) Folium Theae- Liść herbaty ( 1,2 - 4,5 % kofeiny) Embrio Colae- Zarodek Kola ( 0,6 - 3,0 % kofeiny) Semen Cacao- Nasienie kakaowca ( 0,3 % kofeiny)
Kofeina jest substancją o wielokierunkowym działaniu. Działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy, jest analeptykiem ośrodka oddechowego, co jest wykorzystywane w leczeniu niektórych zatruć. Jest także psychoanaleptykiem, polepsza procesy kojarzeniowe, zmniejsza zmęczenie i senność. Rozszerza naczynia mózgowe i wieńcowe, słabo wzmaga diurezę. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, powinny więc jej unikać osoby z chorobą wrzodową.
Mechanizm ośrodkowego działania kofeiny nie jest do końca poznany. Przypuszcza się, że blokuje ona receptory wrażliwe na adenozynę. Stosowana jest w lecznictwie jako analeptyk do wzmocnienia akcji serca, w migrenach, stanach zmęczenia, w zatruciach narkotykami i alkoholem. W większych dawkach (powyżej 0,5 g) powoduje podniecenie, bicie serca, a nawet skurcze tężcowe. Przy zatruciu powodującym hamowanie czynności ośrodka oddechowego stosuje się iniekcje zawierające kofeinę w dawce 100 - 250 mg. | | | | |
z tego co mi wiadamo na skale przemysłową kofeine z kawy (produkcja kawy bezkofeinowej) (...) się rozpuszczalnikami w stanie nadkrytycznym. Z tego co mi się wydaje to konretnie CO2
pozdrawiam.
|
4 lis 2007, o 20:41 |
|
|
wojtex
|
Nie sądzę, żeby kofeina łatwo tworzyła octan. Podejrzewam, że jest to łatwo hydrolizująca sól. Ponieważ pKa kofeiny (3.6) jest niskie, pewnie takie sole trudno jest otrzymać w warunkach amatorskich.
|
4 lis 2007, o 22:20 |
|
|
Afgan
|
To może proban-butan jak przy THC ?;p
_________________ Zakazuje modom dopisywania się do moich postów
|
5 lis 2007, o 16:54 |
|
|
k66
|
Dokladnie. Kiedys ekstrachowali dichloromentanem ale ponoc zostawaly jakies reszti nieodparowane a jak wiadomo to jest niezly syf. A metoda SFE jest bardzo skuteczna i dosyc niedroga. Ma pewne wady ale na sklae przemyslowa stosuje sie wlasnie ja - tak jak napisales z uzyciem CO2
_________________ http://sanepid.mojeforum.net
Zapraszam
|
16 lis 2007, o 14:34 |
|
|
Nuclear
**
|
Przyłączam się do pytania, gdyż niestety nie posiadam chloroformu i CH2Cl2 i nie mogę przeprowadzić ekstrakcji wg przepisu z vortalu
_________________ gg 1616087... Powrót księcia ciemności, który uroczyście przysięga nie pisać siana i gromić off-top!
|
17 lis 2007, o 13:18 |
|
|
Spirol
|
Znalazłem dla was cała ekstrakcje kofeiny ale po angielsku jak ktoś będzie chciał można się pokusicie o przetłumaczenie
Jest to jakiś preparat na labolatorium studenckie - instrukcja
http://departments.oxy.edu/tops/Caffeine/CAFFEINE-S.pdf
A tutaj znowu instrukcja dla nauczyciela o co pytać studenta i jakie sa odpowiedzi ... między innymi czemu lepszy jest 1,1,1,-trichloroetan od wody
http://departments.oxy.edu/tops/Caffeine/CAFFEINE-T.pdf
PS.: swoją drogą chyba sam zrobię bo by się przydała na te zimowe dni
A tutaj troche bardziej skomplikowane... http://www.bibliobase.com/Chemistry/Brenstein/pdf_doc/42.pdf
17 lis 2007, o 13:55 |
|
|
GROX chemik
|
Koledzy mam pytanie czy Tetrahydrofuran C4H8O Będzie dobrym rozpuszczalnikiem organicznym i czy mogę go zastosować do ekstrakcji kofeiny
_________________ www.ortografia.pl
|
16 gru 2007, o 12:04 |
|
|
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
|
THF jest z natury używany jako rozpuszczalnik....
16 gru 2007, o 14:32 |
|
|
Oxygenium
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
|
a jak odpowie koleżanka, to może być?
tetrahydrofuran (dlaczego piszesz go wielka literą?) bardzo dobrze rozpuszcza sie w wodzie ---> masz odpowiedź na swoje pytanie (przynajmniej w pewnym stopniu)
_________________ Kto chce, ten szuka okazji. Kto nie chce, ten szuka wymówki.
Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)
Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie: http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/
|
16 gru 2007, o 16:16 |
|
|
GROX chemik
|
Jasne że sie liczy zdanie koleżanki dziękuję za pomoc pozdrawiam..grox
_________________ www.ortografia.pl
|
16 gru 2007, o 22:35 |
|
|
jaozyrys
@MODERATOR
|
angielska wiki radzi octan etylu.
|
17 gru 2007, o 03:17 |
|
|
przemoj84
Dołączył(a): 24 gru 2007, o 11:50 Posty: 24 Lokalizacja: Wrocław
|
Ja na zajęciach ekstrahowałem kofeinę chlorkiem metylenu.
muszisz pisac 3 posty chyba nie /// doz
EDIT: doz, o co Tobie chodzi z tymi 3 postami Przecież to mój 1. o ekstrakcji kofeiny, a to dokładny przepis:
W kolbie Erlenmeyera umieszcza się około 10 g (dwie torebki) herbaty, dodaje się ok. 40 ml wody i szybko zagotowuje się. Herbatę parzy się przez 2-3 minuty, po czym usuwa się torebki, a roztwór chłodzi w mieszaninie wody z lodem lub pod bieżącą wodą. Zimny roztwór wodny (...) się dwiema 10-mililitrowymi porcjami chlorku metylenu. Połączone ekstrakty suszy się nad bezwodnym siarczanem sodu, usuwa
środek suszący przez sączenie i ekstrakt zatęża się na wyparce obrotowej.
|
2 sty 2008, o 16:34 |
|
|
Adam_xD
|
Wiem że kofeinę można wyekstrahować dolewając do filiżanki kawy ciekły CO2
|
15 sty 2008, o 00:56 |
|
|
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
|
I to ma przyszłość
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
|
15 sty 2008, o 01:51 |
|
|
Adam_xD
|
Znam też lepszy, łatwiejszy i ciekawszy sposób na ekstrakcje kofeiny :
Składniki:
-Węglan wapnia CaCO3 może też być węglan sodu Na2CO3
-Rozpuszczalnik organiczny np. chloroform lub każdy rozpuszczlnik organiczny, który nie miesza sie z wodą
-herbata około 100-120g
sposób przygotowania:
na początek zagotowujemy mocną herbate dodajemy do niej około 25g CaCO3 lub Na2CO3. dodajemy do roztworu 500ml wody i całość gotujemy przez okolo 1 h co jakiś czas mieszając by nie przypalić i po 1h studzimy do temp. pokojowej.Potem dodajemy ok. 60 ml rozpuszczalnika organicznego i wlewamy wszystko do większej butelki szklanej (razem z fusami).Całość wstrząsamy niezbyt silnie przez 5 minut. czekamy aż warstwa rozpuszczalnika oddzieli się od reszty.Teraz przelewamy wszystko do rozdzielacza i oddzielamy rozpuszczalnik organiczny z kofeiną pozostałość z rozdzielacza wylewamy z powrotem do butelki i ten roztwór w butelce znów zalewamy 60 ml kofeiny i powtarzamy powyzszą procedurę.Rozpuszczalnik z kofeiną oddestylowujemy i przez to oszczędzamy rozpuszczalnik i otrzymujemy kofeinę.Nie jest jej za duzo ale zawsze jest.
|
14 lut 2008, o 10:21 |
|
|