Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ] 
Kwas Mlekowy 
Autor Wiadomość
Post Kwas Mlekowy
Mam pytanie , czy wie ktoś może jak można otrzymać kwas mlekowy z siadłego mleka ?

dzięki za odpowiedzi

POZDRO :twisted:

2 gru 2006, o 20:34
Post odp.
Robisz sobie jaja czy pytasz poważnie ??
eko.

3 gru 2006, o 01:11
*

Może sprowadź pH mleka do jak najniższej wartości i przedestyluj je z parą wodną. Wtedy w destylacie będziesz miał wodę wraz z rozpuszczonymi w niej składnikami kwaśnymi mleka (chyba głównie kwas mlekowy). Teraz wodę możesz oddestylować pod próżnią i zostanie ci kwas mlekowy.

Zakładam że amnokwasy po zakwaszeniu mocnym kwasem utworzą sole i nie będą destylować z parą wodną.

3 gru 2006, o 10:19

POZDRO..!

3 gru 2006, o 15:12

Nie robiłbym destylacji z parą wodną. Najpierw oddzieliłbym serwatkę od sera. Następnie poddałbym serwatkę zakwaszeniu i destylacji próżniowej w celu wydzielenia kwasu mlekowego.

3 gru 2006, o 15:46

biorąc pod uwagę że stężenie tego kwasu jest niskie, najpierw może lepiej jest to zatężyć :)

Obrazek
weź udział:

3 gru 2006, o 21:30

To jest chyba dobry pomysł... czyli wymagałoby to dodania do serwatki zasady, odparowania nadmiaru wody, zakwaszenia pozostałości i próżniowej destylacji frakcyjnej zakwaszonego roztworu.

3 gru 2006, o 22:09
@MODERATOR

Jak juz zalozyliscie taki temat to mam pytanie: W sloiku z kwasem mlekowym powstaly takie biale klebki. Co to moze byc?

5 gru 2006, o 11:12

Obrazek
weź udział:

5 gru 2006, o 16:26
Jak to pleśń to można zeskrobać z serka pleśniowego. Chodzi bardziej o samą skórkę. :D :D :D
W serku są bakterje fermentacji mlekowej. To chyba nie to o co chodzi. :D

5 gru 2006, o 16:47
jak znam życie to pleśń..... :(

heh to nie pleśń to kazeina :P

5 gru 2006, o 16:58
Kazeine można dostać bez problemu w dobrych sklepach wędkarskich.
Jest używana jako dodatek do wykonywania kulek karpiowych. :D

/MaLuTkI
to są tez leszczowe, płociowe etc. ?:) kulki proteinowe a nie karpiowe :)

5 gru 2006, o 17:20

DMchemik napisał(a):
jak znam życie to pleśń..... :(

heh to nie pleśń to kazeina :P

przeczytajcie jeszcze raz: chodzi o słoik z kwasem mlekowym, a on jak najbardziej może spleśnieć, nie takie rzeczy widziałem spleśniałe...

Obrazek
weź udział:

5 gru 2006, o 17:48
**

powąchaj i już wiesz czy pleśń, czy nie :d
mi na działce ubranie splesniało

5 gru 2006, o 17:58

jeśli tak to jakiej serwatki używamy????

jeśli mleko zrobi się kwaśne to na wieszchu powstaje biała warstwa , ( nie wiem dokładnie z czego się składa : kwaśna śmietana , ser , i coś tam jeszcze , ale to jest mało istotne)
pod tą warstwą znajduje się serwatka..

Można jeszcze tak:
Kwaśne mleko gotujemy i na wieszchu powsaje bardziej zbita warstwa białego sera , no i serwatka tylko tyle że ona jest podgrzana(parzona)

I teraz mam pytanię z jakiej serwatki można otrzymać kwas mlekowy z surowej nie gotowanej , czy parzonej ( gotowanej)

dzięki za odpowiedzi
POZDRO !!!

5 gru 2006, o 20:24

nie sadze by znali na to pytanie odp.-eko.

5 gru 2006, o 23:42
ale kazeina potrafi się wytrącać z dnia na dzień nawet jeśli "kwas mlekowy" nie jest mętny bo tam białka się chyba łączą w inne odmiany aż dojdzie do kazeiny ??

6 gru 2006, o 20:07
A jeśli mogę wiedzieć to jakiej zasady mogę dodać do kwasu mlekowego?

jeśli dodam wodorotlenku sodu , to otrzymam mleczan sodu ?

jeśi następnie dodam kwasu i przedestyluje to otrzymam kwas mlekowy .... ?

POZDRO""

9 gru 2006, o 00:23

Przede wszystkim należałoby spróbować odpowiedzieć sobie na pytanie czy aby na pewno kwas mlekowy jest lotny z parą wodną a jeśli tak (w co raczej wątpię) to jakie z pośród składników kwaśnego mleka jeszcze prócz tego kwasu będą lotne z para wodna i w jakim stopniu i jak należałoby się ich pozbyć. A druga sprawa to taka, czy aby na pewno kwaśne mleko jest najlepszym surowcem do otrzymywania tego kwasu. Pomijając kwestie jak z mieszaniny pofermentacyjnej wyciągnąć ten kwas sugerowałbym raczej spróbować zaszczepić kultury bakterii serwatkowych w jakiejś bogatej w cukry (np glukozę z apteki) pożywce, która na pewno byłaby mniej kłopotliwa zarówno pod względem przygotowania jak i późniejszego przerobu. Dobrym rozwiązaniem byłoby sporządzenie roztworu glukozy (ew zwykłego cukru, choć tego nie jestem do końca pewien) o zawartości cukru zbliżonej do takiej jak w mleku (ok 4,5%). Można spróbować pracować na wyższych stężeniach ale dochodzi dodatkowo kwestia wiązania powstającego kwasu (np buforowanie r-rem Ca(OH)2 ) oraz wpływ parametrów roztworu (pH, ciśnienie osmotyczne, zmiany składu w czasie, starzenie się kultury bakteryjnej itd) w trakcie trwania procesu, jednakże w zamian otrzymalibyśmy produkt o wyższej zawartości interesującego nas produktu. Do tego dochodzi jeszcze kwestia sporządzenia pożywki mineralnej, ale istnieje na nie wiele przepisów. jak jakiś znajdę to podrzucę na forum. Zainteresowanych głębiej tą tematyką zachęcam do literatury: "Mikrobiologia techniczna i higiena żywności" / Ewaryst Elimer, Eugeniusz Gajos.
Pozdrawiam

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

9 gru 2006, o 14:22

no tak, dzięki użyciu bakteri serwatkowych otrzyma się tylko i wyłącznie enancjomer R

GG:3716505

9 gru 2006, o 18:04
A jeśli mogę wiedzieć to jakiej zasady mogę dodać do kwasu mlekowego?

jeśli dodam wodorotlenku sodu , to otrzymam mleczan sodu ?

jeśi następnie dodam kwasu i przedestyluje to otrzymam kwas mlekowy .... ?

POZDRO""

Tak otrzymasz tak czysty kwas melkowy. Tak samo robi się kwas masłowy... :wink: :wink:

9 gru 2006, o 18:23

Gdzieś czytałem że bakterię te którę powodują fermentację mlakową
i mogą żywić się skrobią

więc mam pytanie , jeśli bym dodał trochę skrobi do kwaśnego mleka bakterię miały by czym się żywić """.
więc mleko lepiej by skwaśniało? nie wiem czy to prawda , ale pytam z ciekawości , bo zanim wyprubuję to wolę wiedzieć na 100 % , i nie lubie marnować substancji .

POZDRO""

10 gru 2006, o 02:10
**

Bakterie mlekowe...zajmuję się oprócz chemii mikrobiologią, chciałem juz wcześniej pisac na temat bakterii mlekowych. Otóż oprócz tych bakterii w mleku są inne mikroby, które odżywiaja się skrobią. Spowodujesz jedynie wzrost różnych kolonii bakterii występujących w mleku. Istnieje możliwość hodowli bezpośredniej bakterii mlekowych w celu uzyskania kwasu mlekowego, ale tym "cudactwem" zajmują się bakteriolodzy i biotechnolodzy 8) Poza tym musiałbyś oddzielić szczep pałeczek mlekowych od innych szczepów, przenieść szczep na odpowiednio spreparowaną pożywkę na szalce Petriego, następnie do cieplarki... ale to już chyba wyższa szkoła jazdy :D Tak więc polecam pierwszą metodę - sprawdzona, tym bardziej, że nie lubisz marnować substancji.

Pozdrawiam Alchemik

P.S. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o biotechnologii - www.biotechnolog.pl

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

10 gru 2006, o 09:32

Czyli do produkcji kwasu mlekowego moge użyć serwatki?
Ale mam pytanie której :
Jeśli zostawię kwaśne mleko , to po kilku dniach zrobią się dwie warstwy , do góry zostanie ser biały( tak jakby) a na dnie zostanie płyn (serwatka)
druga metoda to:
Jeśli zagotuję takie właśnie kwaśne mleko , to biały ser który jest na górze zlepi się w bardziej zbitą grutkę , i zostanie serwatka , tylko tyle że będzie ona parzaona

I teraz nie wiem której serwatki użyć do produkcji kwasu mlekowego czy surowej czy parzonej , nie wiem czy kwas mlekowy nie ulega rozpadowi s pod wpływam ciepła .. :idea: ?? :idea:
dzięki za odpowiedz :twisted:
POZDRO..

10 gru 2006, o 22:22
**

Na to pytanie nie znam odpowiedzi. Pogadaj najwyżej z jakąś babcią, co na wsi robi twaróg :wink: Ewentualnie poszperaj na necie...
Ale może póki co to nie kombinuj za dużo z tą serwatką, bo jeszcze otrzymasz skutek odwrotny od zamierzonego...
Powodzonka

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

10 gru 2006, o 22:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]