synteza metanolu
Witam!
Mam pytanie tego typu czy moze ktos napisac cos więcej o utlenianiu metanu w roztworze nadtlenku wodoru. Jest to francuski patent chyba z 1905. I wprowadza sie metan do silnego nadtlenu wodoru (tylko jaki stężenie?) albo kwasu pirosiarkowego. Moze ktos zna szczegoly reakcji, warunki, temp., katalizatry, itp...
6 gru 2006, o 01:21
chemik grus
tlenek węgla z wodorem mieszasz powstaje CH3OH a katalizatory to tlenki żelaza,kobaltu i niklu
do katalizatora trzeba dodać miedz
a synteze przeprowadzać w 200-300oC
Nie chodzi mi o reakcje CO z H2 bo o tym mozna przeczytac w kazdej ksiazce . A z reszta jest to metoda przemyslowa i sobie w domu tego nie zrobie przy cisnieniu 15 MPa. Wiec jesli ktos bedzie wiedzial o tamtej syntezie to bylbym wdzieczny.
6 gru 2006, o 14:16
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
jesli chodzi o to co myślę, to ta medota to trochę nieporozumienie, nie słyszałem, żeby kiedykolwiek miała zastosowanie, bo nadal pozostaje pozostaje w strefie badań, ale jej wydajność i selektywnośc jest żałosna....
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
Dlatego że to metoda Fishera-Tropsha, która służy głównie do syntezy alkanów i alkenów, a postałe związki to produkty uboczne i powstają w niewielkim stopniu. Uboczniaki to kwasy org, aldehydy, alkohole, etery, zwiazki aromatyczne i cała masa syfów. ponadto warunki reakcji nie są typowo domowe, bądź laboratoryjne. Gdyby warunki byly bardziej ludzkie i wydajność do metanolu jakaś znośna to z gazem syntezowym już nie byłoby takiego problemu.
Polecam zakup metanolu, litr czystego to wydatek rzedu 14 złotych (polskich nowych ) Zaś utlenianie metanu (kóry byś pozyskał zapewne z gazu w kuchni, który jest pobadto zanieczyszczony metanotiolem, oraz wyższymi alkanami i alkenami) to proces drogi ze względu na utleniacz (perhydrol kosztuje koło 15 złotych) byś uzyskał nędzne stężenie, potem czekałaby Cię destylacja metanolu, przy okazjibyś sie jeszcze nachapał oparów. Szkoda naprawdę roboty.
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
7 gru 2006, o 18:09
DMchemik
Kein napisał(a):
Dlatego że to metoda Fishera-Tropsha, która służy głównie do syntezy alkanów i alkenów, a postałe związki to produkty uboczne i powstają w niewielkim stopniu.
też nie, z gazu syntezowego można uzyskać jak najbardziej metanol z wysoką selektywnością, a w temacie chodzi o CH4
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
odniosłem się jeżeli chodzi o gaz syntezowy do trzech postów nademną. być mozę mozna uzyskac metanol ale to pewnie jest zależne od warunków. Mimo wszystko metoda Fischera-Tropsha odnosi się głownie do produkcji alkanów i alkenów tak przynajmniej mnie nauczano !
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
7 gru 2006, o 21:24
DMchemik
tak, bo z gazu syntezowego otrzymujemy normalnie długi szereg produktów, z metanolem włacznie, jest tzw. równowaga złożona, a użycie konkretnego katalizatora przyśpiesza jedną reakcję, przez nas porzadaną, dlatego metanol wobec jednego katalizatora może być głównym produktem, wobec drugiego będą nim węglowodory
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości