Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
nomenklatura 
Autor Wiadomość
Post nomenklatura
mam taki zwiazek:
____I___CH2-CH2-Cl
____!___!
CH3-CH-CH-CH2-CH3

w odpowiedziech zostało podane, że jest to 1-chloro-3-etylo-4-jodopentan, a moim zdaniem jest to źle! powinno być 3-(1-jodoetylo)-1chloropentan, bo przeciez jod nie nalzeży do łańcucha macierzystego, na co wskazywałaby nazwa podana w odpowiedziech. mógłby mi to ktoś obeznany w aktualnej nomenklaturze IUPAC wyjaśnić???

legenda: wykrzyknik: wiązanie sigma:P
podkreślink: stosowany dla uwidocznienia budowy związku, bo space sa pomijane:P

30 gru 2006, o 00:05

Moim zdaniem ta pierwsza nazwa jest dobra, to jaki sobie obierzesz łańcuch jest podyktowane prostotą podstawników (tak masz tylko chloro, jodo i etylo). W twoim przypadku jest to znacznie bardziej skomplikowane, zatem to te "odpowiedzi" mają rację a nie ty:]

30 gru 2006, o 02:47
Odpowiedź jest właściwa. Nazwa 1-chloro-3-etylo-4-jodopentan wskazuje na to, że w pięciowęglowym łańcuchu przy pierwszym atomie węgla jeden wodór zastąpiony jest przez chlor, przy trzecim zamiast wodoru masz grupę etylową, a przy czwartym węglu zamiast jednego wodoru znajduje się jod, co odpowiada temu wzorowi. Jak wspomniał Radzio, bierzesz pod uwagę najdłuższy łańcuch, a gdy są dwa tak samo długie ten, przy którym podstawniki cech-ują się mniejszym skomplikowaniem struktury.

30 gru 2006, o 12:48
racja:) teraz juz wiem o co chodzi. dzięki!

30 gru 2006, o 13:24

"(...) się mniejszym skomplikowaniem struktury"

Jak ładnie i fachowo powiedziane :)

A tak na serio to nie warto przywiązywać aż takiej wagi do nomenklatury systematycznej :)[/i]

30 gru 2006, o 17:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]