mialabym ogromna prosbe do wszystkich ktorzy wiedza jak otrzymywac 4-bromoanizol i jak reaguja substraty i produkty.jest mi ta wiedza bardzo potrzebna w miare szybko.dzieki z gory
1 sty 2007, o 22:34
patryk_ja
zwykłe bromowanie nie wystarczy a nastepnie oddzielenie odpowiedniego produktu? ale wydaje mi sie ze latwiej zajdzie: anizol --H2SO4/HNO3-->p-nitroanizol --Fe;Hcl-->p-aminoanizol --NaNO2/Hbr--> bromek p-diazoanizolu --CuBr/Hbr (temp)--> p-bromoanizol ale chyba bromowanie starczy
1 sty 2007, o 23:11
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
reakcja p-bromofenolu z siarczanem dimetylu, lub bromowanie anizolu, moznaby sam fenol najpierw bromować potem metylować, albo fenol najpierw metylować, potem bromować, bo zarówno grupa OH i OCH3 należą do podstawników aktywujących orto-para
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
2 sty 2007, o 00:06
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
DMchemik napisał(a):
moznaby sam fenol najpierw bromować potem metylować,
To kiepski pomysł bo w wyniku tej reakcji powstaje 2,4,6-tribromofenol z wydajnością prawie 100%.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
2 sty 2007, o 12:38
kmno4
Dołączył(a): 9 lip 2004, o 23:05 Posty: 419 Lokalizacja: z Krainy Deszczowców
Z Australian Journal of Chemistry:
Załączniki:
4aniz.JPG [ 189.3 KiB | Przeglądane 2239 razy ]
4 sty 2007, o 20:40
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
Chciałbym wiedzieć czy była ostatnio awaria na forum bo:
wysłałem posta, w którym wyraźnie było napisane że fenol z bromem reaguje z utworzeniem tribromofenolu.
Chyba że zastosujemy jako środowisko CS2 lub CH3COOH - wtedy w przeważającej ilości powstaje p-bromofenol - szczegóły na organic syntheses.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 26 gości