Mam pytanie: co powstanie w wyniku reakcji utleniania Sharpless'a 3-hydroksy-2,4-dimetylopent-1,4-dienu, jeżeli utlenione zostanie jedno wiązanie nienasycone i oba wiązania nienasycone i jaka będzie stereochemia produktów??
Ostatnio edytowano 7 mar 2007, o 22:51 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
7 mar 2007, o 20:47
wojtex
Po pierwsze pisze się Sharplessa (bez apostrofu - póki nie zmienią tej zasady ortograficznej na nową), po drugie nazwa jest dziwaczna, i albo jest nieprawidłowa, albo chciałeś umieścić dwa grzybki w jednym barszczu.
7 mar 2007, o 21:56
Anonymous
zgadza sie, mój błąd, ale poprawiony.... o co do pisowni to zgodnie z zasadami nomenklatury angielskiej jest napisane prawidlowo ale nie o to tutaj chodzi, zeby kogos poprawiac, tylko pogac w roziwazywaniu problemow, no hcyba, ze zle trafilem....
7 mar 2007, o 22:55
wojtex
Sorry, że zwróciłem uwagę... Wydawało mi się, że używamy tu zasad pisowni polskiej, ale pewnie się pomyliłem. A ten związek nazywa się oczywiście 3-hydroksy-2,4-dimetylopenta-1,4-dien, albo 2,4-dimethylpenta-1,4-dien-3-ol.
7 mar 2007, o 23:05
Anonymous
zgadza się jest to nienasycony alkohol ale prosiłbym o mechanizm i stereochemię produktów, jeśli potrafi ktoś pomoc
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 33 gości