Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
(NO2)3C6H2OH 
Autor Wiadomość

Post (NO2)3C6H2OH
No a wiec mam wodny roztwor kwasu pikrynowego (uzywam go jako odczynnik nie jako MW wiec prosze sie nie burzyc=]) no i teraz jak go stamtad "wyciagnac"? Biorac pod uwage ze mam tam tez cos innego co rowniez sie rozpuszcza w wodzie... z gory thx=]
Pozdro

P.S. - to cos krystalizuje w postaci bezb. igielek=] jest to chyba reszta po H2SO4+KNO3 (Patrz chem. nieorganiczna temat-H2SO4 & KNO3):P

3 kwi 2007, o 20:26

Post Re: (NO2)3C6H2OH
Młody napisał(a):
P.S. - to cos krystalizuje w postaci bezb. igielek=] jest to chyba reszta po H2SO4+KNO3 (Patrz chem. nieorganiczna temat-H2SO4 & KNO3):P

to na początek odsącz sobie to "coś" krystalizujace jako igiełki. a moze to własnie te igielki to kwas pikrynowy? krystalizuje z wody? nie wiem jak bardzo rocieńczony masz ten roztwór, a kwas pikrynowy, o ile sie orientuję, dośc słabo rozpuszcza sie w wodzie, ale może....

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/

5 kwi 2007, o 08:40

Byc moze, ale one sa przezroczyste a z tego co wiem to kwas pikrynowy jest zolty=] Poza tym roztwor jest zolty i moje palce tez...=/
Pozdro=]

5 kwi 2007, o 15:01
Zasłużony dla forum

Podczas pracy zakada sie latexy...ileż można tego BHP uczyć :(

5 kwi 2007, o 16:19

Nie=] ale wylo mi sie tam gdzie troche i wytarlem to szmatka(mialem rekawice) no a pozniej szmatke przeplukalem ale chyba nie starczylo bo troszke sie pobrudzilem:P

5 kwi 2007, o 16:45
**

zadne szmatki, tylko ręczniki 1-razowe i w kosz na odpady niebezpieczne i toksyczne...zeby szmatka kwas wycierać ?? (czy inne ustrojstwa ) o.O :roll:

Obrazek

5 kwi 2007, o 18:21

Spokojnie - kwas pikrynowy był dawniej równiez uzywany własnie jako barwnik. Zreszta sam kwas nie zdetonowany od inicjatora lub uderzenia jest po prostu łatwopalny. Kiedys nawet niszczyłem go przez wypalanie w małych ilościach - i właśnie po wybarwieniu nim szmat.
Z rak po pewnym czasie zejdzie - dobra kapiel i pumeksik załatwi sprawe.

5 kwi 2007, o 19:40

Troszke odbiegamy od tematu=/ Ale jak by Ci sie to wylalo na parkiet w idealnym stanie w domu to niebral bys pierwszej lepszej rzeczy zeby to wytrzec?! Watpie:P Ktos mi wreszcie pomoze z tym kwasem pikrynowym?
Pozdro=]

5 kwi 2007, o 19:42
Jeśli z THFu można to z wody też da się bez problemu wyekstrachować, tylko poco amoniakiem traktować jeśli toluen można odparować (na zimno :wink: )

13 kwi 2007, o 19:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]