Dołączył(a): 1 lip 2006, o 15:33 Posty: 23 Lokalizacja: wiórkowo
dichlorokarben
Czy ma ktoś może przepis preparatywny na jakąś reakcje z udziałem dichlorokarbenu-chodzi mi przede wszystkim o warunki prowadzenia reakcji i opis generowania karbenu.Z góry dziękuję za pomoc.
_________________ Ad fontes!
3 lip 2007, o 14:40
Karvon
Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36 Posty: 428 Lokalizacja: Poznań
Tu jest parę przepisów, mam nadzieję, że się przydadzą
Karbeny dobrze generuje się w warunkach katalizy przeniesienia międzyfazowego. Wodny 50% roztwór NaOH i faza organiczna z dodatkiem czwartorzeędowej soli amoniowej(w przypadku karbenów można zastosować również tzreciorzędową amine). Fazą organiczną będzie np. chloroform no i związek, który ma z karbenem reagować np. alken.
Metoda bez zastosowania PTC polega na użyciu t-BuOK.
Jeżeli wytwarzamy karbeny ze związków HCX2Y lub HCXYZ (różne) pamiętać należy, że w PTC z powodu odwracalności etapów reakcji otrzymujemy mieszaniny wszystkich możliwych karbenów (z wyjątkiem produktów substytucji F- gdyż jest to grupa słabo odchodząca) natomiast w używając t-BuOK nieodwracalność wytwarzania karbenu prowadzi przeważnie do jednego produktu w znacznym nadmiarze.
_________________ Wladza chce Twojego dobra, lepiej je ukryj!
3 lip 2007, o 22:56
Anonymous
Polecam Preparatykę Organiczną A. I. Vogel wydanie II, 1984 - reakcja Reimera-Tiemanna - otrzymywanie aromatycznych hydroksyaldehydów np. aldehydu salicylowego z fenolu - mechanizm str. 646, procedura (-y) 650-651.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości