Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 
Usuwanie octanu sodu z roztworu wodnego 
Autor Wiadomość
Post Usuwanie octanu sodu z roztworu wodnego
Witam!
Poszukuje rozwiazania problemu zwiazanego z usunieciem octanu sodu z roztworu wodnego bedacego pozostaloscia dezaktywacji kwasu octowego przy pomocy zasady sodowej(2% roztwor wodny kwasu octowego). Sol blokuje rozwoj bakterii w biologicznej oczyszczalni sciekow.
Nie wiem czy dobrze wogule ide w dobrym kierunku traktujac ocet zasada ale nie mam technicznych mozliwosci rozcienczenia roztworu roboczego do poziomu przy ktorym PH bylo by na tyle wysokie(ok. 5.0) aby nie wplywalo negatywnie na bakterie ktore wowczas same poradzily by sobie z kwasem octowym(potrzebowal bym za duzo wody). Roztwor roboczy ma ok. 3.4. Zdaje sobie sprawe z moich gigantycznych brakow merytorycznych i dlatego bede dozgonnie wdzieczny za wszelka pomoc.
Pozdrawiam.

7 lip 2007, o 19:57
@MODERATOR

Jony octanowe można wytrącić jonami Ag tylko że stężenia muszą być dosyć duże.
Jeśli chodzi o oczyszczalnie ścieków, słyszałem że ścieki za bardzo kwaśne miesza się ze ściekami gospodarczymi które często mają odczyn zasadowy, a jeśli nie, porostu rozcieńcza sie je ściekami "bieżącymi".
Tak opowiedział jeden z technologów oczyszczalni w mojej wiosce, wiec jakby co nie jeźdźcie po mnie.

7 lip 2007, o 21:49
**

octan palladu (II) też jest słabo rozpuszczalny w wodzie :wink:

* * *
Kocham Chemie !! :)

7 lip 2007, o 21:51
Sorki za infantylne pytanie ale co mam zrobic z tym octanem palladu i jak on mi pomoze w rozwiazaniu mojego problemu ?? :?

7 lip 2007, o 21:57
**

Sorki za infantylne pytanie ale co mam zrobic z tym octanem palladu i jak on mi pomoze w rozwiazaniu mojego problemu ?? :?

no jak to co dodajesz roztwór jakiejś rozpuszczalnej w wodzie soli palladu (II) do roztowru octanu i wytrąca Ci się osad octanu palladu - pozbywasz się w ten sposób jonów octanowych... metoda podobna do sposobu z Ag+ ale nie wiem jak wydajna :oops:

* * *

7 lip 2007, o 22:07

Chemix, nie rób se jaj, jak sprawa jest poważna. Zdajesz sobie sprawę, ile kosztują związki palladu ??

7 lip 2007, o 22:12
**

Chemix, nie rób se jaj, jak sprawa jest poważna. Zdajesz sobie sprawę, ile kosztują związki palladu

po pierwsze nie robie se jaj tylko staram sie pomóc
a po drugie niewiedziałem ze związki palladu są drogie :roll: :roll:

* * *

7 lip 2007, o 22:17
@MODERATOR

tylko oczyszczalnie ścieków nie mają takich problemów. Wiedza co robić w takich sytuacjach.
Co to w ogóle za oczyszczalnia i skąd sie tam ten ocet wziął?

7 lip 2007, o 22:43
Sprawa wyglada tak, w roztworze octu myjemy ziola i warzywa w celu zabicia wszelkiego dziadostwa ktorym sa pokryte. Dawniej uzywalismy chloru i nie bylo problemu ale klienci zarzadali przejscia na ocet jako ze jest on uznany za zwiazek chemiczny bezpieczny dla zywnosci. Ocet zrobil burdel w oczyszczalni biologicznej a samo podnoczenie ph przez dodanie sody kaustycznej nic nie daje bo sol hamuje rozwoj bakterii. Ogolnie sytuacja nie jest ciekawa i dlatego szukam pomocy na tym forum.
Pozdro.

7 lip 2007, o 23:11

Będzie dość ciężko z racji tego, że octan trudno wydzielić z roztworu - większość octanów jest doskonale rozpuszczalna, nie bardzo jest to jak przy takich stężeniach usunąć. Wydaje mi się, że należy iść drogą rozcieńczania, aż ustanie wpływ CH3COONa, ale może ktoś coś wymyśli.

7 lip 2007, o 23:28

no wydaje mi sie ze najlepsza jest metoda raya-zadac jonami Ag(+), przeca octan srebra jest nierozpuszczalny w wodzie, sole srebra są tansze od palladu

7 lip 2007, o 23:35

Octany srebra czy palladu może i są słabo rozpuszczalne, no ale i tak w roztworze pozostanie ich dość dużo.
A nie sądzę zeby bakterie przepadały za metalami ciężkimi :D.
Trzeba by było dodatkowo oczyszczać wodę z ich obecności, co dodatkowo podniesie koszta.

Może zamiast chloru ozon? Telezakupy nastawiły ludzi pozytywnie do tego gazu :D
No ale też nie będzie tanio, i być może tak silny utleniacz zniszczy istotne związki w ziołach ....

7 lip 2007, o 23:48

no wydaje mi sie ze najlepsza jest metoda raya-zadac jonami Ag(+), przeca octan srebra jest nierozpuszczalny w wodzie, sole srebra są tansze od palladu

Dołącze się do mojego przedmówcy, Karvona. Artnew, pamiętasz pojęcie "iloczyn rozpuszczalności soli trudno rozpuszczalnej" ? ;) Pomijając koszty związków srebra, i ich odzysku, to przy takim stężeniu za wiele się nie strąci, i otrzymasz r-r z jonami Ag+, które skutecznie wybiją tam to, co żyje. O metodach strącania możemy zapomnieć. Może ktoś ze starszych stażem wpadnie na pomysł biochemiczny. Czy nie ma bakterii które radzą sobie z octem ? Albo wyspecjalizowanych odzcynników organicznych, które go jakoś absorbują? Teraz jest pełno chemii do oczyszczalni...

8 lip 2007, o 11:19
@MODERATOR

na poczatek mogl bys opisac dokladnie jak oczyszczasz scieki - znaczy sie jakie masz etapy i co dokladnie idzie do zbiornikow reakcyjnych
i czego uzywales i co chcesz dokladnie osiagnac

i skad wiesz ze sol kwasu octowego (octan sodu - moze zastapic NaOH za pomoca Ca(OH)2 ) przeszkadza bakteriom w kolejnym etapie ? i dlaczego nie mozesz dodac wiecej wodorotlenku sodu ? Dlaczego wlasciwie musisz neutralizowac kwas octowy jak masz bakterie ktore sie tym maja zajac ?
moze utlenic za pomoca utleniaczy ?

pozatym powinienes sie skontaktowac z miejska oczyszczalnia sciekow z ktora firma ma podpisana umowe - aby sie dowiedziec jakie ilosci danych pierwiastkow/zwiazkow mozesz odprowadzic do kanalizacji miejskiej

a pozniej z firmami zajmujacymi sie oczyszczaniem sciekow i zamowic u nich kilka probek gotowych preparatow do ozyszczania sciekow

8 lip 2007, o 13:59

Może przepuszczaj roztwór CH3COOH przez zespół anionit-kationit. Być może w pewnym stopniu rozwiąże to Twój problem. Tylko, tak jak napisał Sulik, dowiedz się jakie jony mogą blokować aktywność bakterii. Przyda się to przy wyborze rodzaju złóż.

19 lip 2007, o 13:12
**

Ja bym sugerował przejście na zasadę wapniową, po pierwsze tańsza od sodowej a po drugie octan wapniowy jest słabiej rozpuszczalny od sodowego, a dodatkowo jego rozpuszczalność maleje wraz z temperaturą.

19 lip 2007, o 15:00

a może skorzystasz po prostyu z potażu? węglan potasu da Ci octan potasu więc nie będzie jonów sodowych

20 lip 2007, o 13:18

Hmmm, z tym potasem to bym się poważnie zastanowił ;) Zdaje mi się, że jest on wiele bardziej aktywny biologicznie niż sód. Znaczna część np. roślin wcale nie wykorzystuje sodu w przemianie materii, a całą jego funkcjonalność przejmuje właśnie potas. Zasadniczą kwestią jest wyeliminowanie jonów, mogących powodować znaczne zmiany ciśnienia osmotycznego wewnątrz komórek bakterii. Zastanawiam się nad NH<sub>4</sub><sup>+</sup>, ale nie jestem przekonany ze względu na możliwość zbytniego wzbogacenia wody w azot :roll:

Seth-> Octan wapnia jest dostatecznie dobrze rozpuszczalny w wodzie, a temperatury nie można zbytnio zwiększać ze względu na bakterie. Jony wapniowe pełnią ważną funkcję regulacyjną przepuszczalności błon biologicznych. Za duże ich stężenie wewnątrz komórki może spowodować poważne zaburzenia cyklu życiowego...

20 lip 2007, o 13:51

Post Re: Usuwanie octanu sodu z roztworu wodnego
Moje rozwiązanie wygląda następująco : do roztworu kwasu octowego (po myciu warzyw) dodajemy węglanu /wodorotlenku wapniowego do lekko zasadowego PH . Następnie całość zagęszczamy i odparowujemy do sucha. Powstały octan wapnia można przerobić na :
a) Aceton -przez termiczny rozkład suchej soli
b) Kwas octowy -ocet -przez reakcję z kwasem siarkowym i destylację. Powstaje nieszkodliwy gips , a kwas octowy można zastosować ponownie w myciu warzyw czy czego tam... :roll: .

14 sty 2015, o 22:26

Ale trupa odkopaliście :lol:
Z tego co zrozumiałem, mamy do czynienia z zakładem przemysłowym, który tych ścieków ma pewnie sporo. Odparowanie roztworu do sucha nie wchodzi w grę - koszty energii były by ogromne.

15 sty 2015, o 19:50

Zawsze można robić to pod zmniejszonym ciśnieniem : WRZAŁBY już w temperaturze pokojowej. Niestety koszta nadal się generują. Chmm, no dobry sposób ale kosztowny. Może utlenianie w roztworze ? Albo...destylacja parą wodną. Wytworzenie pary w miarę jest tanie , a ocet by się zawracało do produkcji.

15 sty 2015, o 20:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]