Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
2-naftol i alkohole aromatyczne i 2rzędowe 
Autor Wiadomość

Post 2-naftol i alkohole aromatyczne i 2rzędowe
Siema :D Słuchajcie mam sprawę ... potrzebuje temperatury wrzenia 2-naftolu przy różnych ciśnieniach słupa rtęci ;]
i teraz taka druga sporawa... to potrzebuje oczyścić alkohol drugorzędowy gdzie grupa hydroksylowa nie jest bezpośrednio połączona z pierścieniem aromatycznym od 2-naftolu ;] znacie jakiś dobry sposób? prócz kolumny chromatograficznej ? Myślałem nad utlenieniem ketonu ale to za duże straty substratu, bo przecież naftol zostanie i sie nie utleni a alkohol owszem ;] albo jak bym miał te temperatury przy zmniejszonym ciśnieniu to też by się dało....... piszcie bo pilnie muszę to mieć do czwartku
pozdro :D

Kontakt na PW :]

21 sie 2007, o 19:30

Jeśli mieszanina nie jest ciekła, to rozpuszcza się ją w eterze i robi ekstrakcję 2-naftolu za pomocą roztworu NaOH. W eterze zostanie alkohol drugorzędowy. Reszta jest chyba jasna?

21 sie 2007, o 20:58

ta tylko po pierwsze mieszanina jest ciekła a po drugie robiłem ekstrakcje roztworem wodorotlenku i udało mi sie co nieco podczyścić ale teraz jeszcze mam reszte a nie chce żeby mi drugorzędowy przeszedł w fenolan bo będą za duże straty;] .... z GC wynika ze mam 50/50 2-naftolu i mojego alkoholu ;] Po za tym jest duże prawdopodobieństwo że mój alkohol jest krystaliczny .... i naftol tez wiec w sumie wydzielenie z krystalizacji na zimno jako takiej też odpada :(

21 sie 2007, o 22:15

ta tylko po pierwsze mieszanina jest ciekła

To nie ma znaczenia, też można rozpuścić w eterze (choć prawdę mówiąc benzen byłby lepszy, ale on jest tak strasznie :? kancerogenny).
Cytuj:
a po drugie robiłem ekstrakcje roztworem wodorotlenku i udało mi sie co nieco podczyścić ale teraz jeszcze mam reszte a nie chce żeby mi drugorzędowy przeszedł w fenolan bo będą za duże straty;]

Jak alkohol drugorzędowy może przejść w fenolan? Dokonaj ekstrakcji Twojej mieszaniny za pomocą roztworu NaOH aż do całkowitego rozdzielenia. Przecież to jest klasyczna metoda odróżnienia alkoholi od fenoli. Alkohole (te aromatyczne też - choć to jest nazwa bałamutna) nie roztwarzają się w niezbyt stężonych roztworach NaOH. Sprawdź, jaka jest różnica w pKa alkoholi i fenoli!
Po ekstrakcji masz dwa roztwory, wodny, w którym jest roztwór naftolanu sodu i organiczny z alkoholem. Do roztworu wodnego dodajesz kwasu i wytrąca się naftol. Z roztworu organicznego odparowujesz eter i masz alkohol. Zarówno naftol, jak i alkohol możesz dodatkowwo oczyścić przez krystalizację (albo destylację).

21 sie 2007, o 22:50

przejęzyczenie qrde o alkoholan mi chodziło ;] No ekstrahowałem to 10% r-rem NaOH i szło mizernie co prawda nie w eterze tylko w chlorku metylenu bo eteru nie miałem dlatego chce zrobić destylacje tylko przydałaby mi sie rozpiska jaką temperaturę wrzenia ma 2-naftol przy różnych wartościach próżni....chyba tylko w BALSTEINIE to znajdę :| W ostateczności jak sie namyśle może i pociągnę ta ekstrakcje dalej.... chociaż boje sie o mój produkt którego nie mam za dużo jak na razie bo to na próbę jest i zależy mi na wydajności a za razem czystości...:)

21 sie 2007, o 23:19

No cóż, jak chcesz, można skomplikować sobie życie. Jeszcze jedno, chlorek metylenu jest do bani bo stanowi dolną warstwę przy ekstrakcji. Wtedy ekstrakcja jest technicznie utrudniona, bo ciągle trzeba spuszczać warstwę organiczną i zawracać ją do rozdzielacza. W wypadku eteru pozostaje ona w rozdzielaczu i nie trzeba się mordować. Ale... Twoja wola..

22 sie 2007, o 06:16

kheh' dla mnie to jakoś nie stanowi problemu :P No nieważne ;] A czy ktoś jeszcze zna jakieś metody albo te temperatury?:P

pKa 2-Naftolu = 17,1(DMSO)
pKa izopropanolu = 29,3(DMSO) mój alkohol jest pochodną

HA! nowość ... w moim produkcie naftol jest w ilości 0,35% czyli udało mi się go doczyścić tym 10% r-rem NaOH i wodą... wiec go praktycznie tam nie ma okazuje sie że w wyniku reakcji chlorohydryna zamknęła mi się do epoksydu.. a plama na płytce TLC naftolu jest dokładnie w tym samym miejscu co mój produkt tylko ma iny kolor po wywołaniu dlatego mi się myliło... pozdro :D

Będe oczyszczał teraz poprzez kolumnę chromatograficzną to wszystko na żelu krzemionkowym ;)

22 sie 2007, o 10:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]