Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Synteza Kreatyny po ang. plz w przetłumaczeniu 
Autor Wiadomość

Post Synteza Kreatyny po ang. plz w przetłumaczeniu
Witam. szukam kogoś kto pomógł by mi w przetłumaczeniu opisu syntezy kreatyny. Na polskich stronach trudno cokolwiek znaleźć, tutaj na forum jest kilka notek o kreatynie ale nic szczegółowego.

1.Przykład

Obrazek

2.Przykład (coś jest ale nie do końca objaśnione)

Obrazek

Jeśli chodzi o sprzęt to mam do dyspozycji pracownie chemiczną w liceum.

PLZ HELP

9 wrz 2007, o 21:39

2 Przykład to synteza in vivo, z użyciem enzymów i środowiska wątroby :D

1 Przykład: (Tłumaczę, ale nie wnikam w treść !! !!) (W ogóle są tam podejrzane błędy składniowe, ja nie jestem zaś chemikiem)

1. W kolbie okrągłodennej zaopatrzonej w mieszadło umieszcza się 2.6 milimola N-metyloglicyny, i 0,5cm3 wody. Dodaje się 2.6 mmol NaCl (nie pisze czy są to jakieś roztwory, czy cuś) i miesza.

2. Dodaje się 130cm3 mianowanego (stężenia nie podano) r-ru cyjanamidu w wodzie (ilość cyjanamidu powinna wyniesć około 1,9 równoważnika). Dodaje się dwie krople stężonego NH3*H2O (woda amoniakalna), i miesza intensywnie przez godzinę, roztwór powinien przyjąć zmienić się z bezbarwnego w biały.

/ Zaznaczono, że butla z cyjanamidem stoi pod wyciągiem, cyjanamid jest bowiem dość silnie toksyczny, także jego pary, przechowuje się go w r-rze stabilizowanym H3PO4 /

3. Zatkać kolbę i pozostawić w temp. pokojowej do następnych zajęć w labie ( :lol: )

4. Przefiltrować na lejku Buchnera (w oryg. podano Hirscha, ale pewnie Buchner będzie pod ręką). Odsączony produkt rekrystalizować z gorącej H2O przez ochładzanie na łaźni lodowej przez 45 min. , i odsączyć ponownie.

5. Zbadać T topnienia, masę, widmo NMR produktu.

Reakcja jest napisana na dole kartki.

9 wrz 2007, o 22:00

Wielkie dzięki, w wolnym czasie można spróbować, ale trochę strach :P

Jeśli ktoś wie coś jeszcze o syntezie kreatyny to proszę niech napisze to w tym poście :wink:

9 wrz 2007, o 22:57

PS. Jeśli w pracowni w liceum będzie kolba, statyw, i mieszadło, to full wypas... nie mówiąc już o cyjanamidzie ;) No chyba że masz odczyny własne...

10 wrz 2007, o 01:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]