Dołączył(a): 20 kwi 2005, o 16:24 Posty: 248 Lokalizacja: bartenstein
octan benzylu :?
no własnie ... męczyłem ten temat i nic
jak sie go właściwie robi ?
w voglu wyczytałem ze należy użyc chlorku benzoilu
ma ktoś sprawdzony przepis ?
pozdroofka muuu
_________________ "Nie odzywając się w towarzystwie ryzykujesz uznanie za głupka, odzywając się rozwiejesz wszelkie wątpliwości"
8 paź 2007, o 09:09
Tchemik
@ADMINISTRATOR
Dołączył(a): 10 gru 2003, o 00:09 Posty: 735 Lokalizacja: Warszawa
Re: octan benzylu :?
cooler33 napisał(a):
użyc chlorku benzoilu
A jak ty chcesz z chlorku benzoilu otrzymac octan benzylu? Chyba grupa CO nie z tej strony...
Patrzaj na przepis z Vogla (5th ed.)
Pozdro
Tchemik
Załączniki:
Komentarz: Vogel strona 700 ver. ang. 5th ed banzyl_acetate.jpg [ 307.38 KiB | Przeglądane 1759 razy ]
:)
a ciekawe jak to pachnie ?
_________________ "Nie odzywając się w towarzystwie ryzykujesz uznanie za głupka, odzywając się rozwiejesz wszelkie wątpliwości"
8 paź 2007, o 13:05
cooler33
thx :)
dzięki za przepis
myślałem tylko że kaws mrówkowy jest na tyle mocny że reakcja zachodzi bez katalitycznego wpływu h2so4,chyba że jest potrzebny do usuwania wody
jeszcze raz dziękuję
8 paź 2007, o 17:13
Tchemik
@ADMINISTRATOR
Dołączył(a): 10 gru 2003, o 00:09 Posty: 735 Lokalizacja: Warszawa
Re: thx :)
cooler33 napisał(a):
dzięki za przepis myślałem tylko że kaws mrówkowy jest na tyle mocny że reakcja zachodzi bez katalitycznego wpływu h2so4,chyba że jest potrzebny do usuwania wody jeszcze raz dziękuję
Oj zadziwiasz mnie tym co piszesz.... Jaki mrowkowy?? Chyba octowy...
A kwas siarkowy najczesciej sie dodaje by zablokowac jedna ze struktur rezonansowych kwasu podczas estryfikacji (mechanizm SnSP2)
:)
zakręciłem się
sorki
a tak btw - gdzie można znaleźć przepisy na estry alkoholu benzylowego ?
próbowałem użyć jako środka suszącego h2so4 ale powstaje mi zaraz kremowa jasnobrązowa masa i wszystko zakleja
teraz dwie godziny męczę kw. mrówkowy z alkoholem benzylowym ale efektu nie czuć
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości