Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Odnośnie dichlorobenzenu 
Autor Wiadomość
**

Post Odnośnie dichlorobenzenu
Witam.
Jeżeli ten temat był gdzieś poruszany to łaskawie proszę o wskazanie miejsca.
Do rzeczy:
Otóż w sklepie ze specyfikami chemii gospodarczej znalazłem ciekawy produkt o nazwie 'Anti-odor'. Co ciekawe, działa owadobójczo, a NAJLEPSZE jest to, że jest w nim zawart 1,4-dichlorobenzen :szok: piszą na opakowaniu, że jest go 99% wag. Gdyby nie to, że jest ogólnie trucizną, to bym nie pytał. Ale chodzi mi o samo przechowywanie go, w czym najlepiej byłoby go przechowywać ??
Jakby ktoś pomógł byłbym wdzięczny :)

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

13 paź 2007, o 14:54

Najlepiej go przechowywać w szklanym słoiku z ciemnego szkła, który zakręcany jest polipropylenową nakrętką z teflonową podkładką uszczelniającą.

13 paź 2007, o 21:21
**

Dziękuję bardzo serdecznie. Jednakże nie posiadam takowego, a na szlif z ciemnego szkła może być?

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

13 paź 2007, o 21:46

Może być, ale trzeba się liczyć z sublimacją p-dichlorobenzenu, która może zapiec szlif. W takim razie szlif korka trzeba porządnie nasmarować smarem silikonowym, albo owinąć korek jedną warstwą cienkiej folii spożywczej. Sprawdzony patent na zapiekanie się szlifów szklanych.

13 paź 2007, o 22:35
**

OK. Dziękuję, zastosowałem warstwę folii i jest git :wink: Najciekawsze jest to, że ten preparat jest cholernie tani :twisted:

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

14 paź 2007, o 10:03

Post Re: Odnośnie dichlorobenzenu
Wiem ,że odsmażam spleśniały chleb , no ale nic. Niedawno również natrafiłem na p-DCB , ale zarówno kolor jak i zapach mówił mi stanowczo : nie jestem czysty ! Widząc ,że po kilku latach część sublimowała sobie w opakowaniu , postanowiłem przyspieszyć proces. Dwie probówki ,mniejsza i większa , delikatnie ogrzewam , zaczyna wrzeć i kicha coś za wolno sublimował i ten zapach... Do dziś w labo mi śmierdzi jak w publicznym ! :evil: . Siadłem ,pomyślałem i ... tak rekrystalizacja. Obrałem sobie toluen, dolałem kilka kropli do kryształków i zasada przekory ! probówka mocno się oziębiła. Na koniec okazało się,że do przetworzenia 2 op. zużyłem tylko ok 10 ml toluenu ! Barwnik niestety też rozp. się w toluenie. usuwa się go przez wytrząsanie rr gorącą wodą - barwnik osiada na granicy. Powolne oziębianie powoduje wytworzenie się długich kryształków. Ług pokrystalizacyjny zawiera jeszcze sporo DCB , ale też limonen i inne śmieci. Można go jeszcze dwa razy wykorzystać do oczyszczania.
______
Dobra mam już czysty (w miarę) p-DCB i pytanie. Jakieś experymenty z nim/preparatyka. Jestem jednego ciekaw , czy nastąpią te reakcje :
-przyłączanie chloralu pod wpływem H2SO4 ? (coś jak DDT?)
-przyłączanie propanonu
-reakcja z Na2S ? Jakieś konkrety- brak reakcji -stężony rr Na2S , ogrzewanie i nic...
-wymiana -Cl na -OH pod wpływem rr NaOH , brak reakcji !
Jak do tej pory przyszło mi do głowy ponowne rozpuszczenie i chlorowanie do HCH.

19 sie 2014, o 22:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]