Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Formaldehyd + NaOH = ????? 
Autor Wiadomość

Post Formaldehyd + NaOH = ?????
Cześć :D. Kiedyś zrobiłem doświadczenie, mianowicie nalałem do kolbki 4 ml. formaliny 40% i dodałem (na oko) troche NaOH. Zaczeło syczeć i wydzielał się jakiś gaz. Jak może zachodzić ta reakcja i jakie są jej produkty?????

14 lis 2007, o 19:10
@MODERATOR

We recently became aware of an unexpected hazard in our operations and would like to alert others to a situation that may be relatively common. Our investigation was prompted by a recent paper [E. C. Ashby et al., J. Am. Chem. Soc., 115, 1171 (1993)] that established conditions under which formaldehyde reacts with sodium hydroxide to give formic acid and hydrogen quantitatively. Typically, conditions also exist in which both this reaction and the classical Cannizzaro reaction proceed simultaneously. Ashby showed that reaction of 4 M NaOH with 15 mM formaldehyde led to production of hydrogen from 31% of the formaldehyde, the remainder going to normal Cannizzaro products. We wish to report that with only 0.5 M NaOH, 1-2% of the 20 mM formaldehyde present in our system is converted to hydrogen, which can create a significant safety hazard.

czyli to bedzie HCHO + NaOH -> HCOONa + H2

14 lis 2007, o 21:34

Aldehyd mrówkowy w obecności stężonej zasady ulega reakcji Cannizzaro. Produktami tej reakcji są alkohol (w tym wypadku metanol) i sól odpowiedniego kw. karboksylowego.

Chociaż, jeśli wydzielał Ci sie gaz to może NaOH nie był stęż. albo coś, i wydziela Ci się wodór i kw. mrówkowy(sól?)

EDIT: ychym, jak to pisałem to nie było jeszcze posta jaozyrysa

14 lis 2007, o 21:47

Myśle że ten gaz to był wodór, a oprócz wodoru wytworzył się mrówczan sodu. :)

14 lis 2007, o 22:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]