to bardziej chemia nieorganiczna, bowiem w środowisku kwaśnym chloran i chlorki ulegają reakcji synproporcjonowania:
5Cl(-)+ClO3(-)+6H(+)===>3Cl2+3H2O
powstający anion CHCOO(-) jest przeciwjonem dla jonów Na(+), czyli ostatecznym produktem nieorganicznym jest octan sodu. A powstały wolny chlor jest czynnikiem chlorującym pierścień aromatyczny.
PS jeśli używać kwasu solnego zamiast chlorku sodu, to Kwas octowy nie bardzo jest już zbyt potrzebny, zwłaszcza jeśli użyć go w nadmiarze, kwas octowy jest przede wszystkim rozpuszczalniekiem acetanilidu
Aha, i jeszcze jedno, ponieważ chlorowanie zachodzi wg mechanizmu rodnikowego, a powstający wolny jest w postaci atomowej (dopiero obojętne atomy chloru, które są rodnikami, lączą się w cząsteczki Cl2), to można chyba zapisać:
5Cl(-)+ClO3(-)+6H(+)===>6Cl+3H2O
I te wolne atomy chloru mogą szybko atakować pierścień, zanim się zdążą połączyć w Cl2