Z pewnej strony o celulozie (adresu nie pamiętam) wiem, że N-tlenek N-metylomorfoliny (NMNO) jako jedna z niewielu substancji rozpuszcza celulozę. Temp. topnienia to 75*C. Można ją przygotować z odczynnika który (jak wiem z doświadczenia) znajduje się w każdej pracowni chemicznej, a nie jest do niczego używany: dietanoloaminy!
Przepis jest następujący:
1. Ogrzewamy dietanoloaminę ze stężonym kwasem siarkowym, następnie dodajemy wody, neutralizujemy kwas i oddestylowujemy morfolinę
2. Stosujemy redukujące metylowanie Schwellera-Clarka aby otrzymać N-metylomorfolinę (potrzebny jest tylko formaldehyd i kwas szczawiowy, niestety nie znam szczegółów przepisu)
3. Utleniamy prosukt poprzedniej reakcji za pomocą perhydrolu używając jako katalizatora wolframianu sodu (który jest w miarę tani, a potrzeba go tylko 1-2 g)
Przepis na punkt 1 jest gdzieś w preparatyce organicznej. Przepis na punkt 3 posiadam. Od napisania artykułu na temat tej ciekawej substancji powstrzymuje mnie tylko brak dostępu do czasopisma o skrócie "Synth. Commun." (Synthesis Communications?) w którym jest opis metylowania redukującego (inaczej jest to reakcja Leuckarta). Czy ktoś ma może dostęp do niego, ew. do innego przepisu preparatywnego na metylowanie Schwellera-Clarksa? W tej chwili nie mam odnośnika literaturowego (zostawiłem zeszyt w dziwnym miejscu) ale jutro go podam.