Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Kwas malonowy 
Autor Wiadomość

Post Kwas malonowy
Ktos na forum pytal o preparatyke kwasu malonowego, lecz mu posta zamkneli a ja juz sie napisalem calkiem sporo (w zasadzie to przepisalem=P), wiec wklejam to tutaj, mam nadzieje, ze sie komus przyda. Jest to metoda dosc nieprzyjemna (ah te cyjanki) ale wychodzaca z kwasu chlorooctowego za to:)

Schemat syntezy:
ClCH2COOH ---Na2CO3--> ClCH2COONa ---NaCN-----> CNCH2COONa ---NaOHaq---> CH2(COONa)2 ------CaCl2-----> CH2(COO)2Ca ----HCl----> CH2(COOH)2
Uwagi:
1. Preparat wykonywac pod wyciagiem (cyjankI!).
2. Jesli pozwoli sie na zbyt energiczny przebieg reakcji z cyjankiem sodu wowczas wydziela sie cyjanowodor i tworzy sie troche glikolanu.
Część I - przygotowanie malonianu wapnia
W kolbie kulistej 2,5l rozpuścić 250g przedestylowanego kwasu chlorooctowego w 350ml wody. Ogrzać do temperatury ok. 50 stopni i zobojętnić dodając ostrożnie małymi porcjami 145g bezwodnego węglanu sodu. Otrzymany roztwór ochłodzić do temperatury pokojowej. 150g cyjanku sodu w proszku (97-98 proc. NaCN) rozpuścić w 375ml wody w temp. 50-55 stopni, roztwór ochłodzić do temp. pokojowej, dodać do roztworu chlorooctanu sodu; roztwory mieszać szybko i chłodzić wodą bieżącą aby nie doprowadzić do nadmiernego wzrostu temperatury. Po dodaniu całej iloci roztworu cyjanku sodu temperaturze pozwala się wzrastać, a gdy osiągnie 95 stopni dodaje się 100ml wody z lodu i dodatek taki ponawia, jesli potrzeba, aż temperatura przestanie wzrastać (patrz uwaga 1). W celu zakończenia reakcji roztwór ogrzewa się na łaźni wodnej w ciągu 1 godz. Mieszaninę chłodzi się znów do temp. pokojowej i powoli rozpuszca w niej 120g stałego NaOH. Roztwór ogrzewa się na łaźni wodnej w ciągu 4 godz. Wydzielanie się amoniaku zaczyna się w temp. 60-70 stopni i staje się żywsze w miarę wzrostu temperatury. (patrz uwaga 2)
Część II - osuszenie malonianu wapnia
Do gorącego r-ru malonianu sodu dodaje się powoli roztwór 300g bezwodnego chlorku wapnia w 900ml wody w temp. 40 stopni. W celu przekształcenia się pierwotnie serowatego osadu malonianu wapnia w odmianę grubokrystaliczną mieszaninę pozostawia się w spokoju przez 24 godziny. Ciecz z wierzchu zlewa się, a substancje stałą przemywa przez dekantację czterema poracjami po 250ml zimnej wody. Malonian wapnia odsącza się za pomocą pompy, odciąga przesącz jak najdokładniej i suszy na powietrzu lub w suszarce elektrycznej w temp. 40-50 stopni; wydajność 450g.
Część III - otrzymanie i oczyszczenie produktu
Suchy malonian wapnia wsypuje się do kolby kulistej poj. 2l, umieszczonej w mieszaninie oziębiającej z lodu z solą. Do kolby dodaje się 400ml eteru nie zawierającego alkoholu i mieszaninę miesza energicznie mieszadłem mechanicznym. Z wkraplacza ze zgiętą rurką odpływową dodaje się stopniowo 450ml stężonego kwasu solnego (na każdy gram malonianu wapnia jest potrzebny 1ml stęż. kwasu solnego). Warstwę eterową oddziela się, a wodną (...) pięcioma porcjami eteru po 150ml. Znacznie bardziej zadowalające wyniki osiąga się przez zastosowanie ekstraktora do ekstrakcji ciągłej i poleca się jego użycie. Roztwór eterowy suszy się bezwodnym siarczanem sodowym lub magnezoywm i oddestylowuje eter z łaźni wodnej. Pozostały kwas malonowy wykrystalizowuje i po wysuszeniu na powietrzu topi się w temp. 132-134 stopnie w zależności od czystości kw. chlorooctowego. Wydajność 215g.

2 lip 2005, o 23:47
Serdecznie dziękuję za ten przepis. Właśnie o to mi chodziło nie przypuszczałem że mozna otrzymać kwas malonowy z kwasu chlorooctowego. :)

6 lip 2005, o 22:21

Tylko to niestety taka "brudna" synteza (cyjanki, brrrr) :)

7 lip 2005, o 00:53
**

a jakby zastosować kondensacje aldolową acetaldehydu i formaldehydu(w środowisku zasadowym) i powstały B-hydroksyaldehyd utlenić(utlenić grupę hydroksylową i aldehydową). Mniej etapów=większa wydajność.

HCHO + CH3CHO --> CH2OH-CH2-CHO --utl.---> HOOC-CH2-COOH

7 maja 2008, o 13:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]